Ima li volje?

Hoće li BiH uskladiti vanjsku politiku sa EU ?

Pitanje se postavlja nakon inicijative Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta da u okviru usklađivanja i Bosna i Hercegovina uvede sankcije Rusiji, a s druge strane postoje konkretni pokazatelji koji ukazuju na suprotno.
Vijesti / Politika | 16. 06. 2022. u 07:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hoće li Bosna i Hercegovina krenuti putem usklađivanja vanjske politike sa politikom Europske unije ili će političari koji su taj put načelno prihvatili u Bruxellesu i dalje raditi po svome?

Pitanje se postavlja nakon inicijative Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta da u okviru usklađivanja i Bosna i Hercegovina uvede sankcije Rusiji, a s druge strane postoje konkretni pokazatelji koji ukazuju na suprotno.

Nekoliko je brana usklađivanju BiH sa zajedničkom spoljnom politikom EU kako to traže iz europskog parlamenta. Neven Anđelić, profesor međunarodnog prava, ukazuje na propast inicijative o uvođenju sankcija Rusiji u državnom parlamentu.

Suglasan je i da posjeta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Rusiji također predstavlja prepreku.

Događa se to usprkos tome što je usklađivanje vanjske politike dio usmeno prihvaćenog sporazuma u Bruxellesu.

''To je nešto, neki razvoj događaja koji pokazuje da političari u BiH nastavljaju svojim putem dok god ih se nasilno prisilno ne omete u tim njihovim nastojanjima, a EU sada ozbiljnije se ponaša, izjave su čvršće mada sumnjam da će išta od toga biti u skorijoj budućnosti.

Unutarnja neusuglašenost o vođenju spovanjske ljne politike zemlje i danas je došla do izražaja. Dok je jedan od trojice članova Predsjedništva na putu za Sankt Petersburg, pa i susret sa predsjednikom Rusije Putinom, druga ruka vanjske politike uvjerava u suprotno na bazi dokumenta iz Bruxellesa'', navodi Anđelić.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, kaže da je BiH na strani da se ima zajednički stav sa EU u pogledu Ukrajine.

''Ekonomske i energetske izazove EU će rješavati zajedničkim snagama i tu će BiH naći svoje mjesto'', kaže Turković.

Da li je usklađivanje spoljne politike sa EU realno uključujući i sankcioniranje Rusije na osnovu nategnutog briselskog “za” i nasuprot Dodikovim aktivnostima u Rusiji, novinari BHRT-a pitali sui državne parlamentarce.

Nikola Špirić, izaslanik u Domu naroda PSBiH, kaže: ''Ja mislim da nitko nije doveo u pitanje put BiH ka EU, a to tko će s kim surađivati to je stvar zajedničkih interesa u BiH''.

Mladen Bosić, izaslanik u Domu naroda PSBiH, kaže da će možda će odgovor na to pitanje dati Dodik iz Moskve ili St. Petersburga.

''Ukoliko se poštuju Ustav i zakoni pri donošenju odluka, a imajući u vidu podijeljeno raspoloženje i javnog mnenja i cjelokupnog političkog spektra, sankcije Rusiji neće biti uvedene'', smatra to politikolog Velizar Antić.

''Ključno je pitanje da li je to u interesu BiH da mi uvodimo sankcije, a pri tome nismo diuo zajednice EU. Druga stvar mi smo jako siromašno društvo, mi ne možemo sebi dopustiti da se mi uplićemo u svu tu igru velikih igrača.

Ključna stvar za EU je održanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. To je bio prioritetni cilj briselskog maratona završenog usmenom suglasnošću'', zaključuje profesor Anđelić.

Ostalo su sve, kaže, zakulisne igre koje će biti vođene u predizbornom razdoblju.

Kopirati
Drag cursor here to close