Pozicije

Mehmedović: U državnim institucijama 783 Bošnjaka manje nego što im pripada

''Čista su neistina i izmišljotina tvrdnje koje dolaze od pojedinih zastupnika Europskog parlamenta (EP), službenih institucija R Hrvatske i HDZ-a BiH da su Hrvati majorizirani i neravnopravni u BiH po pitanju političkog predstavljanja''
Vijesti / Politika | 19. 04. 2023. u 17:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Detaljna analiza pristiglih odgovora o nacionalnoj zastupljenosti zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine svjedoče o značajnom debalansu na štetu bošnjačkog naroda, što se ogleda u činjenici da je zaposlenika iz reda tog naroda na pozicijama u državnim institucijama za 783 manje nego što im to po zakonu i Ustavu pripada.

75 državnih organa

Na ovo je danas na pres-konferenciji upozorio zastupnik u Zastupničkom domu parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović, referirajući se na pitanje nacionalne strukture rukovodstva, državnih policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH te poštivanja zakonskih odredbi o odgovarajućoj nacionalnoj zastupljenosti.

Podsjetio je kako je krajem siječnja zatražio od 75 državnih organa da mu dostave podatke o nacionalnoj zastupljenosti.

''Čista su neistina i izmišljotina tvrdnje koje dolaze od pojedinih zastupnika Europskog parlamenta (EP), službenih institucija R Hrvatske i HDZ-a BiH da su Hrvati majorizirani i neravnopravni u BiH po pitanju političkog predstavljanja'' – kazao je Mehmedović.

Istovremeno je istaknuo kako ''nisu istiniti ni navodi dužnosnika iz R Srbije i bh. entiteta RS o tome da su Srbi ugroženi unitarizacijom koju navodno provode Bošnjaci''.

Video: Šemsudin Mehmedović

''Oni koji su neravnopravni i majorizirani kada je riječ o predstavljanju na razini države Bosne i Hercegovine su Bošnjaci i ima ih 783 manje, nego što to zakon i Ustav propisuju i u debalansu su u 58 od 71 institucije'' - naveo je Mehmedović, referirajući se na institicije koje su dostavile tražene podatke.

Potcrtao je kako u složenoj državi kakva je BiH, zakoni nedvosmisleno i jasno propisuju da u institucijama BiH mora biti osigurana odgovarajuća zastupljenost državnih službenika i zaposlenika u skladu s nacionalnom strukturom stanovništva, a prema posljednjem popisu (iz 2013. godine) kako je to precizirano Zakonom o upravi (član7.).

Dodao je kako je tom odredbom propisano da je najvažnije načelo u radu državne službe - načelo zakonitosti, a što podrazumjeva da sve institucije poslove moraju obavljati u skladu sa zakonom.

Podsjetio je u tom kontekstu kako prema popisu iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini živi 50,11 posto Bošnjaka, 30,78 posto Srba, 15,43 posto Hrvata i 3,68 posto Ostalih, uz opasku kako se radi o procentualnom omjeru koji moraju poštovati sve institucije BiH.

Debeli minus

''Bošnjaci su u 'debelom minusu' za gotovo 800 pozicija, ali su, istovremeno, zaposlena 423 Srba više i 478 Hrvata više od broja koji im pripada'' – naveo je Mehmedović uz opasku kako je situacija posebno zabrinjavajuća u pogledu rukovodećih pozicija, te ilustrirajući to stanjem u ministarstvima pravde, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Regulatornoj agenciji za komunikacije, Agenciji za zaštitu osobnih podataka…

Prema podacima iz spomenute analize, u Upravi za neizravno oporezivanje BiH Bošnjaka je manje za 222 pozicije, u Graničnoj policiji BiH manje ih je za 167 pozicija, a u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu je 56 Bošnjaka je manje nego što zakon propisuje…

BHANSA nije dostavila odgovor

U osvrtu na stanje na tom planu, Mehmedović je naveo kako je Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi - BHANSA jedna od institucija koja nije dostavila odgovor, a u kojoj je trenutno zaposleno gotovo 500 osoba, uz opasku "da na taj način ostavljaju prostor za sumnju zašto to nisu učinili i šta, zapravo, kriju".

Pozvao je u tom kontekstu na odgovornost sve pojedince u sistemu koji su svojim radnjama i nepostupanjem prekršili zakone BiH, izdvajajući kao najodgovorniju Agenciju za državnu službu, te posebno nositelje rukovodećih pozicija ''bošnjačke nacionalnosti, koji, nerijetko, u instituciji figuriraju kao obični statisti''.

''Sada znamo da je situacija alarmantna i ovaj trend odmah moramo zaustaviti. Sve institucije odmah moraju zaustaviti zapošljavanje na štetu bilo koje etničke grupe'' – poručio je Mehmedović.

Najavio je kako će nadalje inzistirati na popravljanju spomenutog stanja, te da će ponovno tražiti da PSBiH zauzme stav i da se obavežu sve institucije da poštuju zakon, te svaka tri mjeseca dostavljaju izvještaje o nacionalnoj zastupljenosti zaposlenih, pozivajući se na Zakon o parlamentarnom nadzoru.

Kopirati
Drag cursor here to close