Višegrad

Napadnuti povratnici Bošnjaci u RS-u, zadobili teže ozljede: Pljušte osude

Fadil i Ajša Memišević, povratnici iz sela Omeragići kod Višegrada brutalno su pretučeni, od strane nepoznatog počinitelja ili više njih.
Vijesti / Flash | 25. 03. 2023. u 14:23 Bljesak.info/Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Kliniku urgentne medicine KCUS jutros su u ranim jutarnjim satima priimljeni F.M. i A.M. uslijed teških ozljeda, zadobijenih tijekom fizičkog napada u njihovom domu u selu Omeragići, Višegrad.

Nakon urađene dijagnostike i ukazane pomoći, konstatirane su teže tjelesne ozljede od kojih su preovladavale ozljede glave.

Pacijenti su zadržani na daljem liječenju na Klinici za neurohirurgiju KCUS, priopćeno je iz KCUS-a.

Fadil i Ajša Memišević, povratnici iz sela Omeragići kod Višegrada brutalno su pretučeni, od strane nepoznatog počinitelja ili više njih. Prema prvim informacijama to se dogodilo preksinoć, a dvoje staraca pronašla je grupa povratnika Bošnjaka koji dolaze vikendom u Višegrad.

Tužiteljstvo je krivo

Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" objavio je danas da za napad na povratnike Bošnjake u entitetu RS u kojem je bračni par Memišević brutalno pretučen odgovornim smatraju Tužiteljstvp Bosne i Hercegovine koje ne želi procesurati dosadašnja ubojstva i fizičke napade na povratnike.

Dodaju da ta institucija ne zna ili ne želi procesurati negatore genocida i drugih ratnih zločina u BiH, što je, uz svesrdnu podršku Milorada Dodika, dalo dodatnu slobodu počinicima da slobodno i bez straha da će snositi bilo kakvu odgovornost nastave s napadima na povratnike u entitetu RS.

Pozvali su međunarodne zvaničnike u BiH iz UN-a, PIC-a, EU i OSCE-a da, umjesto verbalnih osuda napada, djeluju shodno UN akcionom planu o prevenciji genocida iz 2007.

''Napad na povratnike je dio režimske politike u RS jer kako protumačiti da niti jedno ubojstvo, na stotine fizičkih napada, na tisuće verbalnih napada na povratnike nisu dobili sudski epilog, niti su oštećeni dobili bilo kakvu naknadu za pretrpljenu štetu'' - saopćeno je iz Pokreta.

Sustavna diskriminacija

I član Predsjedništva BiH Denis Bećirović najoštrije je osudio napad na bošnjačke povratnike u naselju Omeragići u općini Višegrad i pozvao vlasti bh. entiteta RS da hitno provedu istragu, otkriju, procesuiraju i kazne počinitelje.

''Najoštrije osuđujem kukavički čin napada na povratnike Ajšu i Fadila Memišević, koji su u povratničkom naselju Omeragići u općini Višegrad fizički napadnuti i pretučeni od više osoba. Vlasti bh. entiteta RS i općine Višegrad moraju hitno reagirati, pronaći i lišiti slobode počinitelje ovog gnusnog napada izvršenog na početku mjeseca ramazana'' - poručio je Bećirović.

Pozvao je nadležne organe vlasti da u najkraćem roku preduzmu sve zakonom propisane mjere i informiraju javnost o motivima napada na obitelj Memišević. Brzom i djelotvornom policijskom akcijom i sankcijama, kako je dodao, potrebno je vratiti osjećaj sigurnosti među povratnicima, koji su svakodnevno izloženi sustavnoj diskriminaciji i uskraćivanju elementarnih ljudskih prava.

''Bošnjački povratnici, kao i svi ljudi u Bosni i Hercegovini, moraju uživati slobodu, sigurnost i osnovna ljudska prava. Oaveza je nadležnih organa da im to osiguraju, a političkih dužnosnikau entitetu RS da izbjegavaju retoriku i poteze koji narušavaju sigurnost i stabilnost'' - naveo je Bećirović, priopćeno je iz Predsjedništa BiH.

Prava povratnika ugrožena

Predsjedatelji Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić najoštrije je osudio napad na bošnjačke povratnike u općinu Višegrad i rekao:

''Napad na povratnike Ajšu i Fadila Memiševića iz naselja Omeragići u općini Višegrad je još jedan u nizu napada na povratnike Bošnjake u RS. Svjedočimo da su prava povratnika svakodnevno ugrožena i stalno diskriminiranje nad njima se povećava iz dana u dan. Pozivam vlasti iz entiteta RS da odmah pronađu i kazne počinitelje ovog užasnog napada, nadležne državne institucije, kao i međunarodnu zajednicu da se aktivno uključe u zaštitu ljudskih prava povratnika koji su se vratili na svoja ognjišta'', piše u priopćenju predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića.

 

Kopirati
Drag cursor here to close