Pismo

Marić pisao Schmidtu: Nametnite Izmjene Statuta Grada Mostara

Neusvajanjem ove Odluke doveden je u pitanje i autoritet svih potpisnika ovog sporazuma pa i samog Visokog predstavnika u BIH, smatram da je neophodno da djelujete i da nametnete Izmjene Statuta Grada Mostara
Vijesti / Politika | 16. 11. 2023. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Gradskog vijeća Mostar Salem Marić uputio je pismo Visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu u vezi sa Statutom Grada Mostara.

Marić je Schmidta obavijestio kako na 37. sjednici Gradskog vijeća Mostar nije usvojen Statut Grada Mostara i Izmjene i dopune Statuta Grada.

Izmjene identične

''Predlagač ove Odluke sam bio ja kao predsjednik Gradskog vijeća Mostar, a na osnovu uputa koje sam dobio od Ureda Visokog predstavnika, gdje se navodi da je potrebno jednim glasovanjem usvojiti i nametnuti Statut Grada Mostara i Izmjene i dopune Statuta. Pošto je ova Odluka već bila na 30. sjednici Gradskog vijeća održanoj 23.veljače 2023. godine sačekao sam 6 mjeseci i ponovo je predložio’’, naveo je.

Istaknuo je kako su izmjene Statuta koje je predložio identične dogovorenim Izmjenama Statuta Grada Mostara potpisanim Mostarskim sporazumom, kojem su uz predstavnike političkih stranaka SDA i HDZ bili svjedoci i svoj potpis stavili i najjači autoriteti Međunarodne zajednice u BIH i to: Ured specijalnog predstavnika Europske unije u BIH Johann Sattler, Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson, Veleoposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthew Field, Visoki predstavnik u BIH Valentin Inzko, Veleposlanica OSCE Misije u BIH Kathleen Kavalec.

Vijećnici HDZ-a

''Želim napomenuti da u Gradskom vijeću Mostar 2/3 većinu, čine vijećnici HDZ-a (13) i vijećnici Koalicije za Mostar (11) i da je to dovoljno za usvajanje Izmjena Satuta koji je dogovoren političkim sporazumom. Nažalost, vijećnici HDZ-a ne žele glasovati za predložene Izmjene koje je potpisao njihov predsjednik Dragan Čovic. Pošto je neusvajanjem ove Odluke doveden u pitanje i autoritet svih potpisnika ovog sporazuma pa i samog Visokog predstavnika u BIH, smatram da je neophodno da djelujete i da nametnete Izmjene Statuta Grada Mostara koje su potpisane političkim sporazumom 17. lipnja 2020. godine u Mostaru'', navodi u pismu Marić.

Kako je naveo, ovo predlaže iz razloga hitnosti, jer su sljedeći lokalni izbori 2024. godine, a u izbornoj godini nije za očekivati da će se postići dogovor i da će se Statut usvojiti na sjednici Gradskog vijeća Mostar.

''Mostar je jedina jedinica lokalne samouprave koja ima nametnuti Statut od strane Visokog predstavnika koji je nametnut. Mislim da se neusvajanjem Statuta i njegovim Izmjenama dovodi u pitanje i održavanje izbora za Grad Mostar u 2024. godini'', zaključio je u svom pismu predsjednik Gradskog vijeća Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close