'Farsa'

'Svi znamo da od ovog nema ništa' - Odluka o Statutu Grada Mostara nije usvojena

''U samom startu ovo je farsa, pa ću vas zamoliti, svi znamo da od ovoga nema ništa. Hajde da ne dužimo, imamo još 30 točaka, da ne uzimate vrijeme, nemojte molim vas izlaziti više, jer znamo rezultat'', rekao je vijećnik Bubalo.
Vijesti / Flash | 14. 11. 2023. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka o Statutu Grada Mostara nije usvojena na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostar, što se, kako je naveo predsjedatelj te velik broj gradskih vijećnika i očekivalo.

''Po atmosferi koja vlada vjerojatno ni danas neće biti usvojene izmjene Statuta Grada Mostara'', rekao je to Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostar, otvarajući raspravu u Odluci o usvajanju Statuta Grada Mostar.

''Ono što me zabrinjava je ulazak u izbornu godinu 2024. godinu, ako dođemo, a nemamo izmijenjen Ustav, usvojen ovaj nametnuti Statut i izmjene bojim se da nećemo moći održati izbore u gradu Mostaru, te sve ovisi od političke volje. Izbore možemo provesti samo na osnovu Izbornog zakona'', rekao je Marić.

Naveo je kako će u slučaju neusvajanja Statuta od strane Gradskog vijeća, kao predsjednik izvijestiti sve potpisnike sporazuma, ali i Ustavni sud, o rezultatima i razlozima.

''Zatražit ću od visokog predstavnika i međunarodne zajednice, koji su podržali sporazum, da istraju na ovome da dobijemo Statut Grada Mostara po kojemu bi proveli izbore. Ako visoki predstavnik bude spreman, tražit ću da se nametne Statut, ako se nametnu odluke sada, koje su za nas manje bitne, zašto onda ne tražiti i ovo. Dobili smo i pismo od američkog veleposlanika, oni su kao jedan od potpisnika u očekivanju da postupimo po onom Sporazumu u usvojimo ovo'', naveo je.

'Izbora će biti'

Vijećnik HDZ-a BiH, Vlatko Marinović istaknuo je kako je sadržina ovog političkog sporazuma svima jasna, te da niti jedan sporazum nije švedski stol.

''Što se tiče vaše neopravdane bojazni da izbora neće biti, izbora će za cijelo gradsko vijeće i mostarsku javnost biti, jer lokalne izbore raspisuje SIP BiH u skladu sa odredbama Izbornog zakona i poglavljem 19. koje tretira Grad Mostar i koje je usklađeno sa Odlukom Ustavnog suda. Ako smo mogli imati prošle izbore, makar i pomaknute, iduće godine imat ćemo sigurno raspisane izbore kada i sve ostale općine i gradovi'', rekao je Marinović.

Njegov stranački kolega, gradski vijećnik Kažimir Miličević, kao predsjednik kluba vijećnika stranke koja je potpisala Mostarski sporazum, naveo je kako se sporazum sastoji od dva dijela.

''Dio vezan za grad Mostar, koji je proveden, i taj dio je omogućio da mi danas ovdje sjedimo. I neko plašenje nas i javnosti da se izbori neće moći provesti, čisti je apsurd, i vi ste to kao predsjedavajući prihvatili. Što se tiče drugog dijela sporazuma, moramo reći da se svi koji su potpisali sporazum moraju držati onoga što su potpisali. Za HDZ BiH je to integralni sporazum i mi se od njega ne odmičemo, ali ne možete ga koristiti u dnevno-političke svrhe. Bilo bi dobro da se ovo pripremalo kao sami mostarski sporazum. Stav je HDZ BiH po ovoj točki jasan, mi ćemo ostati suzdržani'', rekao je Miličević.

Zašto se držati Mostarskog sporazuma?

Vijećnica Irma Baralija navela je kako je njoj poražavajuće i sramota što je prošlo tri godine a da nisu usvojili Statut koji je najvažniji akt za naš rad i za ovaj grad.

''Vidim da SDA forsira mostarski sporazum, HDZ BiH govori niste ga ispoštovali, dakle nemamo konsenzus. Ne razumijem zašto ne odstupimo, ako vidimo da nismo došli ni dokle, da pokušamo naći najmanji zajednički sadržitelj. Možemo li usvojiti samo ovaj nametnuti, koji moramo, a da za dalje vidimo kako dalje. Građane zanima zašto ne možemo raditi korak po korak, zašto se držite paketa koji neće proći'', navela je i dodala kako se ne moraju držati Mostarskog sporazuma za koji nema podrške.

Marić je u svom odgovoru naveo kad bi sad usvojili nametnuti Statut visokog predstavnika iz 2004. godine, da bi usvojili neustavan Statut, zato je potrebno odmah uraditi i jedno i drugo.

''Mi smo u drugom koraku dužni izvijestiti Ustavni sud šta je GV poduzelo i usvojilo. Nismo mi usvojili izmjene Izbornog zakona, nego PS BiH. Ovo vijeće je prema obavezi Ustavnom sudu da izvrši izmjene Statuta. Ne kaže se da moramo nametnuti Statut usvojiti, nego izmjene statuta, neustavne usvojiti, i izvjestiti Ustavni sud o tim koracima'', rekao je Marić.

''SDP kao stranka nema nikakvu obavezu da glasa za ovaj sporazum jer nismo sudjelovali u njegovom potpisivanju  ali pošto je u pitanju interes građana uložit ću amandman i ako se on usvoji podržat ćemo ovaj prijedlog Statuta. Ne možemo ići preko diskriminacije ostalih'', rekao je vijećnik Aner Žuljević i naveo da je ovaj prijedlog na štetu SDP-a ali da im je prije svega interes građana.

'Svi znamo da od ovog nema ništa'

Silvijo Bubalo ispred HRS-a, naveo je kako se prvi put u tri godine iskreno potrudio da ne posluša kolege što pričaju, te da je Salem Marić stavio ovu točku dnevnog reda pred izbore 'jer očito drugih tema nema'.

''Zašto? Koliko je bitna rasprava o Statutu govori o njemu sami dnevni red koji je sastavljen na prijedlog našeg predsjednika. Na kolegiju smo pitali zašto 9. mjesto, to pokazuje koliko nam je sve bitno. Važniji su vam regulacijski planovi i otpisi dugova. U samom startu ovo je farsa, pa ću vas zamoliti, svi znamo da od ovoga nema ništa. Hajde da ne dužimo, imamo još 30 točaka, da ne uzimate vrijeme, nemojte molim vas izlaziti više, jer znamo rezultat'', rekao je vijećnik Bubalo.

Vijećnik Marko Novak, ispred HDZ-a BiH,  zamolio je predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića da povuče ovu točku s dnevnog reda da se o njoj nikako ne glasa jer je 'svjestan da će se ovo odgoditi za šest mjeseci'.

''Ne znam čemu forsiranje ovakvog teksta, kada zajednički kao što smo donijeli Mostarski sporazum, možemo donijeti novi tekst Statuta i usvojiti ga'', rekao je Novak.

Kopirati
Drag cursor here to close