Prekinuta Skupština

Marić o čelu mostarske SDA: Druga struja sumnja ničim potkrijepljena

Marić kaže kako je zakazao Skupštinu na kojoj se trebalo birati vodstvo mostarskog ogranka, i ponudio isti poslovnik koji je bio na snazi 2019. godine…
Vijesti / Politika | 02. 04. 2024. u 12:54 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Da ja nešto opstruiram, ne bih zakazao Skupštinu'', rekao je predsjednik mostarskog ogranka SDA, Salem Marić, portalu Bljesak.info komentirajući prekinutu izbornu Skupštinu Gradskog odbora SDA Mostar.

Marić kaže kako je zakazao Skupštinu na kojoj se trebalo birati vodstvo mostarskog ogranka, i ponudio isti poslovnik koji je bio na snazi 2019. godine kad je i izabran za predsjednika.

18 amandmana

''Tada je to normalno bilo a sada su nastale, ne treba to kriti, neke polarizacije unutar gradskog odbora. Ta druga struja ima nekakvih sumnji u regularnost, a zaista ničim potkrepljeno'', rekao je Marić.

Navodi kako je sve bilo pripremljeno od strane izborne komisije, jer izborna komisija vodi izborni proces, i da je sve bilo u skladu s pravilima izbornog postupka i statuta stranke.

''Izborna komisija vodi, a ne predsjednik gradskog odbora, izborni proces. Zato je zadužena komisija, predsjednik samo otvara skupštinu i daje nadležnosti izbornoj komisiji da provede izbore'', rekao je Marić.

Kaže kako je procijenio da se nisu stvorili uvjeti za nastavak sjednice skupštine jer je na samoj sjednici jedan od delegata iznio 18 amandmana na poslovnik o radu Skupštine.

''A sam poslovnik ima 18 članova. Znači, toliki broj amandmana bez pismenog dostavljenog prijedloga da se delegati mogu pripremiti za njih. Jednostavno, nije bilo mogućnosti da se sjednica nastavi dok se ne stvore uvjeti za to'', rekao je i naglasio kako je bilo zaista sve pripremljeno da se sjednica završi da se izabere predsjednik i ostali organi stranke SDA.

Reagiranje Izetbegovića

Rekao je da će sjednica biti nastavljena kad se stvore uvjeti i kad se utvrde stvari oko poslovnika.

''Očekivati je bilo da se to dostavi pismeno pa da predlagač može vidjeti odgovara li to pravilima izbornog postupka i statutu stranke pa tek onda da se može dati u proceduru i da se o njima može raspravljati'', rekao je Marić.

Istaknuo je kako se u SDA znaju pravila izbornog postupka te je komentirao pojedine napise da se u sve uključuje i sam čelnik SDA, Bakir Izetbegović, rekavši kako je to zadnja instanca ako se pokaže da se proces izbora čelnika gradskog ogranka ne može provesti.

''Ako se izbori ne završavaju i ako tu ima problema, onda se može uvesti povjereništvo ili povjerenik. No, ovo bi se trebalo završiti u okviru skupštine koja bira predsjednika i ostala tijela'', pojašnjava Marić.

Predsjednik Ogranka SDA Gradskog područja Stari grad, Adil Šuta, kaže kako Marić nije dobio potrebnu podršku za poslovnik koji je predložio.

Šuta o izmjenama

''Mi očekujemo da se ta ista skupština nastavi, da se usvoji novi poslovnik i da se procesi završe'', rekao je Šuta a na pitanje što je sporno u poslovniku kaže da ''nije bio adekvatan''.

''Trebao je određene izmjene i predsjednik nije dao te amandmane i onda nije dobio podršku i na osnovu toga je prekinuo sjednicu'', rekao je Šuta.

Naveo je i da je ''SDA jedina demokratska stranka koja izbore provodi od mjesnih općinskih gradskih i da to ide po sustavu da stvarno članovi biraju''.

''Nama predsjednici većih nivoa ne nameću predsjednike kao drugim političkim strankama. Onda je logično da je interes javnosti usmjeren prema SDA jer mi te procese istinski vodimo i provodimo dok drugi mogu samo gledati i vjerojatno im je zato interesantno jer se to kod nas provodi po procedurama dok drugi imaju nametnute predsjednike ili je to poludirigirano ili spušteno s vrha središnjice stranke ili uopće nemaju mjesne i općinske organe'', kaže Šuta.

Tko je u utrci?

Na pitanje o eventualnoj intervenciji vrha stranke, kaže kako ne vidi potrebu za tim.

''Nema potrebe, jer su izbori završeni u svim mjesnim odborima, u svim općinskim odborima za delegate za skupštinu. Zakazana je sjednica, utvrđen je dnevni red, samo se sada ima da završi izbor predsjednika i dopredsjednika i članova izvršnog odbora tako da nema potrebe jer je proces pri kraju'', rekao je Šuta.

Inače, izbore u mostarskim ograncima stranke pratili su brojni napisi o neregularnostima o kojima se očitovala gradska organizacija SDA zatraživši od ogranaka gradskih područja ''da izvrše dopune prijedloga za izbor u organe GO SDA u skladu sa Statutom SDA i pravilima izbornog postupka u SDA''.

Pojedini mediji pisali su i kako su napetosti oko preuzimanja vrha stranke ''dovodile skoro do fizičkih obračuna'' te da su predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar i aktualni predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, Salem Marić, predsjednik Skupštine HNŽ-a i prvi čovjek Medžlisa Islamske zajednice u Mostaru, Džafer Alić, županijski ministar financija, Adil Šuta, te Alis Čolaković, predsjednik Ogranka Gradskog područja Jug, glavni akteri utrke za prvog čovjeka mostarske SDA.

Pokušali smo doći i do Alićeve izjave, ali do objave ovog teksta u tome nismo uspjeli.

Kopirati
Drag cursor here to close