Jedan jedno...

Gradski oci o famoznoj tabli: Kordić – politički folklor; Marić – SDA s ovim nema veze

Mostarski gradonačelnik, Mario Kordić, i predsjedatelj Gradskog vijeća, Salem Marić, komentirali su tablu o gradnji centra kraj zgrade HNK Mostar koja je niknula preko noći.
Vijesti / Politika | 27. 02. 2024. u 14:54 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postavljanje table kraj zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru mostarski gradonačelnik smatra ''jednim neodgovornim činom i provokacijom'' i ''političkim folkorom''.

Plan iz 1996.

''Smatram da je ovo politički folklor bio u kontekstu izborne godine i svega što se događa u Mostaru i zato nisam to dodatno htio komentirati. Osobno pozdravljam gradnju bilo kakvog multikulturalnog ili interkulturalnog centra u gradu Mostar. Mislim da imamo dovoljno prostora i za takve objekte tako da bilo kakva izgradnja je dobro došla. Moj stav znate, volio bih vidjeti još dosta kranova u gradu Mostaru, vrijeme je da grad počne izgledati kako treba. To puni i gradsku blagajnu'', rekao je Kordić

Rekao je kako Gradu treba novca za sve što planira raditi.

''Tako da bilo kakvu izgradnju podržavamo, ali kao i svi moramo se pridržavati propisa i zakonske regulative koje smo mi ovdje donijeli i dokumenti koje su zadnje tri godine izdani za izgradnju bilo kojeg objekta su pratili zakonsku regulativu i to će tako ostati dok sam gradonačelnik'', rekao je.

Dodao je kako središnja gradska zona ima regulacijski plan iz 1996. godine.

Mariću legalno

''Sukladno tom gradskom planu nije predviđena bila planirana kakva izgradnja'', rekao je Kordić u pauzi sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara.

S druge strane, predsjedatelj Gradskog vijeća, Salem Marić rekao je kako podržava zahtjeve Islamske zajednice i Muftijstva mostarskog rekavši kako su to legalni zahtjevi.

''Ti zahtjevi nisu od prije nekoliko dana, nego datiraju još i 2002. i 2005. godine, ali način na koji se događalo želi se spočitati politici. A politika, barem što se tiče Stranke demokratske akcije kojoj pripadam i kojoj sam predsjednik, s ovim nema veze osim, što daje podršku da se sve ovo radi sa zakonom i legalno. Naravno da Islamska zajednica ima pravo podnijeti zahtjev i mi ćemo to sigurno podržati, ali još uvijek nije usvojen regulacijski plan centralne zone i mi smo danas postavili pitanje dokle se došlo jer bi željeli da se u tome regulacijskom planu nađe takav interkulturalni objekt'', rekao je.

Marić kaže kako ''za sve to imaju procedure''.

''Trebalo bi uputiti novi zahtjev za ovaj centar, koji još nije ni došao u Gradsku upravu Grada Mostara i sigurno da ćemo raspravljati i pomoći barem što se tiče mene i SDA, ali sve na jedan normalan i kulturan način. Nadam se  da ćemo naći dovoljno razumijevanja da se to riješi na zadovoljstvo i ravnopravnost svih naroda i vjera u gradu Mostaru'', rekao je Marić.

Vau-zakon

Inače, na jubilarnoj, 40. sjednici donesene su odluke o usvajanju regulacijskih planova Carine i Centra 3 odnosno centralne zone 3 i Pologa kao i nekoliko odluka o pristupanju i donošenju odluke o izradi regulacijskih planova.

Odluku o subvencioniranju vrtića pratilo je stranačko prepucavanje tko je to zaslužan za odluku koja je zbog toga prozvana 'vau-zakonom'.

  

Kopirati
Drag cursor here to close