(Ne)dobrosusjedski odnosi u regiji.

Magazinović: Hrvatska i Srbija nisu garanti, nego strane potpisnice Daytona

Dodao je da nije dobrosusjedski čin Srbije imati namjeru graditi hidrocentralu na našoj teritoriji bez suglasnosti države Bosne i Hercegovine, kao što nije dobrosusjedski svjesno pružati utočište ratnim zločincima.
Vijesti / Politika | 27. 05. 2022. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović govorio je danas u Zagrebu na panelu (Ne)dobrosusjedski odnosi u regiji.

Istaknuo je da se Bosna i Hercegovina konstantno destabilizira od strane visokih dužnosnika Srbije i Hrvatske, te da te aktivnosti imaju elemente tihe agresije. Nedopustivim je ocijenio temelj za takvo ponašanje koji leži u lažnom predstavljanju susjednih država kao garanta Daytonskog mirovnog sporazuma, te je prisutnim sudionicima iz regije Balkana i diplomatskog kora još jednom pojasnio da su Hrvatska i Srbija u Daytonskom mirovnom sporazumu vrlo jasno definirane kao strane, potpisnice i sudionice.

Ocijenio je da se dobrosusjedskim odnosima ne može nazvati namjera Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na granici sa BiH ili da koristi Buško jezero za proizvodnju struje, a da za to pravedno ne plaća.

Dodao je da nije dobrosusjedski čin Srbije imati namjeru graditi hidrocentralu na našoj teritoriji bez suglasnosti države Bosne i Hercegovine, kao što nije dobrosusjedski svjesno pružati utočište ratnim zločincima.

Kao najeklatantnije primjere nedobrosusjedskih odnosa naveo je političke aktivnosti Zorana Milanovića i Aleksandra Vučića, koji se direktno upliću u donošenje odluka u suverenoj državi Bosni i Hercegovini.

Zapitao se kako to da naši zapadni partneri glasno osuđuju ruski uticaj u BiH i regiji čemu se i sam pridružio, a da mnogo veći po BiH štetniji utjecaj - onaj iz Srbije i Hrvatske - prolazi bez tako glasne osude, priopćio je SDP BiH.

Zaključio je da je u svojoj prošlosti Bosna i Hercegovina prevazišla mnogo veće izazove od ovih današnjih i nadživjela sve one koji joj ne misle dobro, te da se loše onima koji su to činili Bosni i Hercegovini uvijek višestruko loše vraćalo.

Zagrebački plenum ''Quo vadis Balkan'' okupio je progresivne političare regije, zastupnike u nacionalnim parlamentima i Europskom parlamentu, intelktualce, NVO lidere i aktiviste.

Kopirati
Drag cursor here to close