Poruka iz Pariza

Magazinović: Dodik je državu doveo na ivicu rata

''Zapamtite, ako se u Bosni i Hercegovini dogodi sukob, on će se proširiti i na čitav Balkan, a to neće biti samo odgovornost radikala kao što je Dodik nego i svih nas u Europi''
Vijesti / Politika | 25. 10. 2021. u 13:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Kluba zastupnika SDP-a BiH u Parlamentu BiH i član Međunarodne parlamentarne alijanse protiv govora mržnje Saša Magazinović obratio se danas na konferenciji u Parizu u čijem je fokusu narastajući populizam i radikalni desničarski pokreti koji koriste ksenofobiju, rasizam i netoleranciju kao alat političkog jačanja.

''Bosna i Hercegovina je na korak od eskalacije zbog političara koji, između ostaloga, koristi govor mržnje. Njegovo ime je Milorad Dodik i on je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. To je čovjek koji negira genocid u Srebrenici, napada vjerski identitet građana u Bosni i Hercegovini, vrijeđa novinare i političke oponente…To je čovjek koji je blokirao državne institucije zbog odluke visokog predstavnika da zabrani negiranje genocida. To je čovjek koji je državu doveo na ivicu rata. Zašto se to događa? Zato što nije na vrijeme zaustavljen i što je, prije svega, međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini to tolerirala i čak ga često birala za partnera. Moja poruka iz BiH je da svaki radikalizam treba spriječiti u nastanku jer ako se to ne uradi posljedice mogu biti tragične'' - rekao je Magazinović.

Pozivao je sve vlade zemalja da posvete pozornost Bosni i Hercegovini i daju podršku strogim sankcijama za Milorada Dodika, čovjeka koji destabilizira BiH.

''Zapamtite, ako se u Bosni i Hercegovini dogodi sukob, on će se proširiti i na čitav Balkan, a to neće biti samo odgovornost radikala kao što je Dodik nego i svih nas u Europi koji to nisu spriječili, a mogli su. Još uvijek postoji šansa da to bude učinjeno'' - naglasio je u obraćanju Magazinović.

Konferencija je održana u organizaciji Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i Parlamenta Švedske. Sudionici konferencije su zastupnici zemalja članica Vijeća Europe, EU komesarka za jednakost Helena Dalli, predstavnici UN-a, ministri, novinari, predstavnici nevladinih organizacija…, priopćeno je iz SDP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close