Lideri stigli u Sarajevo

Dodik: Da sam birao, ne bih ni došao

Na sastanak su došli Nermin Nikšić (SDP), Milorad Dodik (SNSD), Željka Cvijanović (SNSD) te Dragan Čović (HDZ).
Vijesti / Politika | 24. 07. 2023. u 18:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak prestavnika stranaka koalicije na državnoj razini počeo je zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Na sastanak su došli Nermin Nikšić (SDP), Milorad Dodik (SNSD), Željka Cvijanović (SNSD) te Dragan Čović (HDZ).

Prvi sastanak nakon Konjica

Ovo je prvi ovakav sastanak nakon onog u Konjicu krajem lipnja, gdje je umalo došlo do fizičkog obračuna između ministra obrane BiH Zukana Heleza (SDP) i predsjednika entiteta RS Milorada Dodika.

"Kako kaže stara kineska poslovica: Osveta je jelo koje se najbolje servira hladno. Ja nisam htio da dajem izjave uoči ovih razgovora. Vidim da se svi utrkuju kako će nešto oduzeti, a niko ništa dodati. Postoji nekoliko važnih stvari", kazao je lider SNSD-a Milorad Dodik uoči današnjeg sastanka vladajuće koalicije na državnom nivou.

“Ovdje nema nikakvog uvjetovanja. Ja nisam došao da nikoga uvjetujem. Ja da sam birao, ne bih nikad ovdje došao, ali radim svoj posao. Fama koja se pravi u FBiH kako neko krši ovo ili ono. Stvari su krenule prirodnim tokom, imaju istrage. Ja sam već dao neku izjavu SIPA-i, pa ćemo vidjeti dalje o ugrožavanju ustavnog projekta”, kazao je Dodik.

Minimalno povjerenje

Dodaje da je Ustav BiH jasno pozicionirao BiH kao državu.

“Treće, ako žele u EU ja sam spreman. Mada ne vjerujem u EU niti bilo šta. Oni nešto peru svoju savjest pa kažu da je moguć brzi put. Postoji Ustav BiH, on je jasno pozicionirao BiH kao zemlju od dva entiteta, tri naroda. Sve uredu. BiH ima ovlaštenja koja su data Ustavom. Nemamo mi mnogo oko toga šta razgovarati”.

“Ja ovdje predstavljam narod. Ovdje je najvažnije sačuvati minimalno povjerenje kroz institucionalnu suradnju”, ističe Dodik.

Jedan od sudionika sastanka, Nermin Nikšić, oglasio se nešto ranije na Facebooku.

- Danas ćemo sjesti i dogovarati ono što naši prethodnici nisu uspjeli, a nisu ni probali riješiti za sve ove godine. Mi se ne bojimo razgovora jer znamo da nećemo pristati ni na šta što će ugroziti bilo čija prava, ni građana, ni naroda, a posebno nećemo pristati na nešto što bi oslabilo Bosnu i Hercegovinu -rekao je Nermin Nikšić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close