Potpredsjednik FBiH

Lendo pozvao FUP da zaštiti gradonačelnicu Sarajeva od Kabirija

"Pozivam nadležne institucije, prije svega Federalnu upravu policije kojoj je predana prijava, da prioritetno postupe po ovom slučaju'', rekao je Lendo.
Vijesti / Politika | 23. 11. 2023. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo kazao je da najoštrije osuđuje ''prijetnje i pritiske izraelskog biznismena Amira Grossa Kabirija upućene gradonačelnici Sarajeva''.

"Potpuno je neprihvatljivo ugrožavanje sigurnosti, prijetnje, pritisci i uznemiravanje bilo kojeg građanina Bosne i Hercegovine, a naročito ukoliko je takav odnos usmjeren prema ženi i osobi koja obnaša dužnost gradonačelnice glavnog grada naše države", kazao je Lendo.

Dodao je da je svaki strani državljanin dobrodošao u Bosnu i Hercegovinu, gdje može slobodno živjeti i poslovati, ali isključivo poštujući zakone ove zemlje i poštujući slobode i prava svih njenih građana.

Istaknuo je da je njegova dužnost kao potpredsjednika FBiH ''da stane u zaštitu svih građana BiH koji se suočavaju sa bilo kakvim vidom ugrožavanja prava, a naročito ugrožavanja sigurnosti, i da reaguje bez obzira na eventualne političke, ideološke ili bilo kakve druge razlike''.

"Pozivam nadležne institucije, prije svega Federalnu upravu policije kojoj je predana prijava, da prioritetno postupe po ovom slučaju, te da poduzmu sve radnje predviđene zakonima kako bi zaštitili gradonačelnicu Sarajeva", zaključio je Lendo.

Njegova reakcija uslijedila je nakon što je Karić prijavila Kabirija FUP-u zbog, kako je navela, konstantnih prijetnji i ugrožavanja sigurnosti.

Nije dugo trebalo čekati na odgovor Kabirija, koji je za Bljesak.info rekao kako gradonačelnica Karić neće ušutkati nijednoga Židova, što je objavio i na svom Instargram storyju.

Dodao je kako ''ne živimo u diktaturi, kao što bi ona željela da živimo i na kraju dodao kako se vide na sudu''.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić priopćila je kako je jutros održala sastanak s predstavnicima židovske zajednice u Sarajevu, a sve u kontekstu tužbe protiv Amira Kabirija, predsjednika Abraham grupe.

Karić je navela kako je zbog ovakvog sastanka čast i privilegija biti na čelu glavnog rada.

"Nakon što sam sinoć objavila neprijatnosti kojima sam izložena u posljednje vrijeme, jutros sam prve na vratima mog kabineta dočekala predstavnike Židovske općine Sarajevo i La Benevolencije koji su došli da mi daju svoju podršku. Upravo ta podrška mi je jasan pokazatelj da sam bez razloga meta i da mi se pokušava pripisati sve ono što ne liči na mene ni na grad na čijem sam čelu. Puno mi znače riječi ljudi čije je djelovanje nemjerljivo važno i potrebno našoj zajednici", rekla je Karić.

Također, gradonačelnica Karić uputila je zahvalnost i Udruženju generala Bosne i Hercegovine.

"Zato dragi moji, Židovska Opština Sarajevo i La Benevolencija, od srca hvala. Želim se posebno zahvaliti na kontinuiranoj podršci Udruženju generala Bosne i Hercegovine koji su i danas stali uz mene. Hvala od srca svim sugrađanima na upućenim riječima podrške, vi ste moj motiv i snaga", zaključila je gradonačelnica Karić.

Izaslanstvo židovske zajednice predvodili su Jakob Finci, Elma Softić-Kaunitz, Boris Kožemjakin, Igor Kožemjakin i Vladimir Andrle.

Kopirati
Drag cursor here to close