Poziva tužiteljstvo da djeluje

Borba za Sebijinu fotelju: Lendo optužuje vladu i najavljuje prijave

Refik Lendo očekuje da će Tužiteljstvo reagirati na Vladinu smjenu Upravnog i Nadzornog odbora UKC Sarajevo.
Vijesti / Flash | 24. 10. 2023. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Refik Lendo smatra da je nezakonski smijenjen Upravni i Nadzorni odbor Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu.

''Tragom informacija i pisanja u medijima vezanim za okolnosti i postupak protivpravne smjene Upravnog i Nadzornog odbora Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, zatražio sam od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da mi se na uvid dostave sporni materijali'', navodi se iz kabineta potpredsjednika FBiH Refika Lende.

Kaže kako je izvršio uvid i čitanje u stenogram sjednice Vlade Federacije na kojoj je izglasana kako navodi protupravna smjena.

''Zaključak Vlade Federacije kojim je Vlada utvrdila da postoje „opravdani razlozi“ na temelju kojih Vlada smatra da procedura razriješena i imenovanja članova Upravnog i Nadzornog odbora Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu nije provedena na zakonit način i Rješenje kojim Vlada Federacije osniva posebnu Komisiju čiji je zadatak da ispita zakonitost razrješenja i imenovanja članova Upravnog i Nadzornog odbora Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu'', navodi.

Navodi, da nakon što je analizirao sve materijale, zaključio je da postoji dovoljno inkriminirajućih činjenica i dokaza koje je potrebno da istraži nadležno tužilaštvo.

''Tužiteljstvo treba istražiti činjenice s ciljem utvrđivanja postojanja eventualne krivične odgovornosti federalnog premijera i drugih koji su podstrekivali, obećavali nagradu ili kakav drugi oblik koristi u zamjenu za trgovinu utjecajem ili su na drugi način sudjelovali u protupravnoj smjeni Upravnog i Nadzornog odbora Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu'', navodi Lendo.

Kao legalista, kaže, vjeruje u vladavinu prava i pravnu državu.

''Smatram da nadležno tužiteljstvo treba provesti sve potrebne mjere i radnje, s ciljem utvrđivanja svih okolnosti protivpravne smjene članova Upravnog i Nadzornog odbora i eventualnog procesuiranja krivično odgovornih'', navodi.

Podsjetimo, nedavno imenovani Upravni odbor Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu do kraja tjedna bi mogao održati sjednicu. Već se uveliko govori o tome kako bi jedan od prvih poteza trebala biti smjena rukovodstva ove ustanove. Generalna direktorica, Sebija Izetbegović na ovoj poziciji je od 2016. godine.

Za to vrijeme Klinički centar napustili su deseci liječnika, a direktorica je nerijetko bila u žiži javnosti. Nakon što joj je oduzeto akademsko zvanje, Izetbegović se odlučila na sudski proces. Novi Upravni odbor naziva nelegalnim, te tvrdi kako će se neki od smijenjenih članova također odlučiti na tužbe.

Kopirati
Drag cursor here to close