U krug...

Lendo kazao zašto ne može dati potpis pa "opleo" po HDZ-u

Istaknuo je da je predsjednica FBiH Lidija Bradara donijela tu odluku sama, te da on nije sudjelovao u njenom kreiranju.
Vijesti / Politika | 06. 04. 2023. u 19:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo kazao je tijekom sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da Informacija o Odluci o imenovanju premijera Vlade, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH nije validna te da je dobro što se o njoj ne raspravlja.

Istaknuo je da je predsjednica FBiH Lidija Bradara donijela tu odluku sama, te da on nije sudjelovao u njenom kreiranju.

"Ne mogu to učiniti"

"Trebao sam samo dati potpis, ali to ne mogu učiniti jer nisam sudjelovao u kreiranju. Nismo iznašli rješenje", kazao je Lendo.

Poručio je kako želi da se što prije formira Vlada FBiH, ali je dodao da je HDZ najodgovorniji što je Vlada FBiH četiri godine u tehničkom mandatu.

Istaknuo je da su parlamentarci izabrani da poštuju Ustav te je izrazio sigurnost da neće ništa uraditi što nije u interesu građana.

"Ne možemo naprijed"

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović kazao je da je njegova želja da nakon četiri i pol godine mandata tehničke Vlade FBiH, nova parlamentarna većina započne rad sa novom Vladom.

Smatra da su svi svjesni zašto treba imenovati novu Vladu FBiH, bez čega neće biti napretka ili približavanja Europskoj uniji.

"U ovom stanju ne možemo naprijed i pokazujemo nesposobnost za demokraciju. U skladu s tim dao sam svoju suglasnost, jer od ponuđenih opcija koje su trenutno pred nama i pred javnosti u Federaciji BiH, smatram da je ovo najbolja moguća opcija, odnosno jedina koja će natpolovičnom većinom pratiti buduću Vladu", poručio je Stojanović.

Bradara: "Ne želim kršiti Ustav"

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara izjavila je da je njena namjera da Zastupnički dom Parlamenta FBiH na korektan način raspravlja o Informaciji o Odluci o imenovanju premijera Vlade, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH, kako Ustav FBiH ne bi bio prekršen.

To je kazala medijima tokom sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH čija je jedina točka dnevnog reda ta Informacija.

Video: Lidija Bradara

"Meni je važno da Zastupnički dom koji je u konačnici zadužen da potvrdi Vladu FBiH, izvijestim o situaciji u kojoj se nalazimo", istaknula je.

Bradara je napomenula da svi pričaju o Ustavu, a da zaboravljaju najnoviji amandman kojeg je donio visoki predstavnik Christian Schmidt, a koji nalaže da je rok za imenovanje Vlade FBiH 30 dana.

Istaknula je da je zastupnicima dostavila svoju Odluku, kao i stavove potpredsjednika, te životopise kandidata za ministre i premjera.

Smatra da postoji nekoliko rješenja za takvu situaciju, a to je da Zastupnički dom primi k znanju predloženu Informaciju ili da se usvoje određeni zaključci.

Kopirati
Drag cursor here to close