Kosovski premijer

Kurti: Kosovo i Srbija mogli bi postići sporazum do kraja godine

"Ono što je preostalo za pregovarati – a to neće biti nimalo lako – jest mehanizam za provedbu, međunarodna jamstva i vremensko određivanje što, kako i kada", istaknuo je Kurti.
Vijesti / Politika | 27. 02. 2023. u 13:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je danas da bi Kosovo i Srbija mogli do kraja godine postići sporazum o normalizaciji odnosa.

"Potrebna nam je normalizacija odnosa i to se može postići obostranim priznanjem kao glavnom točkom. Beograd je bio uvjeren da neće službeno priznati neovisnost Kosova, iako bi mogao pristati na 'de facto' priznanje", rekao je Kurti u intervjuu za Euractiv uoči odlaska u Bruxelles gdje će se susresti sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, šefom eurodiplomacije Josepom Borrellom i posebnim izaslanikom EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom.

Neće biti nimalo lako...

"Ono što je preostalo za pregovarati – a to neće biti nimalo lako – jest mehanizam za provedbu, međunarodna jamstva i vremensko određivanje što, kako i kada", istaknuo je Kurti.

Kurti i dalje drži da bi Zajednica srpskih općina na Kosovu bila slična Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini, ali ističe kako se nada da će, kada otvore razgovore, oslanjajući se na prijedlog EU-a, povećati povjerenje, jer dogovori nisu provedivi ako nema povjerenja.

"Potpisivanje sporazuma i provedba sporazuma na Balkanu su dva različita planeta i moramo ih dovesti na isti kontinent'' rekao je Kurti te dodao da "dvije trećine sporazuma potpisanih u Bruxellesu kroz protekla desetljeća, Srbija nije provela.

Kurti je kazao kako prijedlog EU-a poziva na 'nacionalne manjine' u svojoj preambuli i univerzalne koncepte kao što su neovisnost, teritorijalni integritet, suverenitet, reciprocitet, ljudska prava, demokracija, vladavina prava i samoodređenje.

Opreznost

"Treba biti jako oprezan da ne radimo dogovore koji su pali na ispitu ljudskih prava, ustava, demokratskog i republičkog poretka, ali istodobno treba imati na umu da na cijelom Balkanu imate nacionalne manjine – njihova prava", kazao je Kurti te dodao kako neće stvarati neravnoteže, koje postaju izvor daljnjih napetosti.

"S druge strane, u središtu mora postojati međusobno uvažavanje – nije moguće poslužiti kavu bez šalice – što god radili po pitanju prava i mehanizama, država je platforma koja osigurava ta prava i te mehanizme", rekao je Kurti.

Kopirati
Drag cursor here to close