Transparency International

Kupuju nas našim novcem: 249 javnih radova pred izbore i 200 milijuna KM milostinje

U cijeloj BiH u predizbornom periodu od 1. srpnja započeto je 249 javnih radova vrijednih 845 milijuna…
Vijesti / Politika | 31. 08. 2022. u 14:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini su tijekom predizbornih aktivnosti zabilježeni brojni primjeri zloupotreba javnih resursa od političkih stranaka i kandidata kao i značajno povećanje javne potrošnje, ocjena je Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TIBiH), koja se temelji na najnovijem monitoringu.

Prema podacima iz izvještaja TIBiH o monitoringu predizbornih aktivnosti, u protekla dva mjeseca u BiH je zabilježeno više od 1.300 slučajeva korištenja javnih resursa za promociju stranaka i kandidata, te je Središnjem izbornom povjerenstvu BiH (SIPBiH) upućeno 36 prijava zbog preuranjene kampanje i kršenja Zakona o financiranju političkih stranaka te zloupotrebe javnih resursa.

Davno počeli

Glasnogovornik TIBiH Srđan Traljić istaknuo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kako, nažalost, ni bh. izbornim zakonodavstvom, kao ni najnovijim izmjenama Izbornog zakona koje donio OHR, vođenje izborne kampanje javnim sredstvima nije zabranjeno.

Dodao je kako su, i pored činjenice da izborna kampanja traje 30 dana, političke stranke već odavno počele s otvorenim održavanjem predizbornih skupova, te da su promatrači TIBiH 'ispratili' 350 javnih događaja od čega su na 67 posto tih događaja prisustvovali kandidati na izborima.

Traljić nadalje navodi, kako je u prethodnom periodu zabilježeno značajno povećanje javne potrošnje, prvenstveno, kroz javne radove i jednokratna davanja subvencija širokim slojevima stanovništva, "na koji se način indirektno kupuju glasovi".

Podaci TIBiH pokazuju da je u cijeloj BiH u predizbornom periodu od 1. srpnja započeto 249 javnih radova vrijednih 845 milijuna KM, a završeno 227 radova vrijednih 175 milijuna KM, dok je ukupna vrijednost javnih radova u ova dva mjeseca već premašila godišnju vrijednost svih radova koji su, po podacima Agencije za javne nabavke, ugovoreni cijele prošle godine.

Javni radovi i skupovi

U međuvremenu je, kako je rečeno, uvedena praksa predstavljanja planova gradnje infrastrukturnih objekata, za koje još nisu ni pokrenute procedure, a u prethodna dva mjeseca vrijednost ovako obećanih projekata je viša od 500 milijuna KM.

Traljić ističe kako je raširena pojava da je otvaranje javnih radova propraćeno skupovima na kojima pojedini političari i kandidati drže govore, promoviraju vlastitu kandidaturu i kandidate s utvrđenih listi, te izravno ili neizravno pozivaju na glasanje.

TIBiH, istovremeno, bilježi i značajno povećanje jednokratnih davanja usmjerenih na razne grupe stanovništva, gdje se u većini slučajeva radi u neizravnoj kupovini podrške birača javnim sredstvima.

Tako je od 1. srpnja kroz jednokratna davanja svih razina vlasti građanima podijeljeno više od 200 milijuna KM, a najznačajnija su izdvajanja entitetskih vlada od preko 100 milijuna za jednokratnu pomoć umirovljenicima, borcima, mladima i socijalnim kategorijama.

Referirajući se na nalaze TIBiH, viši istraživač i suradnik za pravne poslove ove asocijacije Damjan Ožegović kazao je kako postojećim zakonskim okvirom, a s obzirom na manjkavosti zakonskih i podzakonskih rješenja, veliki broj uočenih nepravilnosti ostaje nesankcioniran.

Ni fer ni pošteno

Odgovarajući na upit u vezi s efektima tehničkih izmjena Izbornog zakona, Ožegović je ocijenio kako te izmjene nisu obuhvatile mogućnost sankcioniranja prije početka službene kampanje, precizirajući kako oglašavanje na billboardima, prema tim rješenjima, nije kažnjivo, iako se najveće zloupotrebe dešavaju upravo u periodu prije zvaničnog početka izborne kampanje.

TIBiH ističe kako svi spomenuti primjeri, kao i značajno povećanje javne potrošnje u predizbornom periodu, pokazuju da u BiH nisu stvoreni uvjeti za fer i poštene izbore, s obzirom na to da značajnu prednost imaju kandidati i stranke koji raspolažu javnim resursima.

Kopirati
Drag cursor here to close