Zabranjeno vođenje plaćene kampanje

SIP izrekao četiri kazne zbog preuranjene kampanje

Odluke SIP-a BiH nisu pravosnažne i na njih se može uložiti žalba Apelacijskom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.
Vijesti / Flash | 11. 08. 2022. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je danas na sjednici, pored ostalog, donijela četiri odluke o sankcioniranju političkih subjekata zbog kršenja odredbi člana 16.14 stav (3) Izbornog zakona BiH.

Odluke SIP-a BiH nisu pravosnažne i na njih se može uložiti žalba Apelacijskom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

Prema odredbama člana 16.14 stav (3) Izbornog zakona BiH zabranjeno je vođenje plaćene izborne kampanje putem elektronskih i printanih medija, ili bilo kojeg oblika plaćenog javnog oglašavanja, osim održavanja internih skupova organa i statutarnih tijela političkih subjekata, u periodu od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje. U skladu sa Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Opće izbore 2022. godine službeno izborna kampanja počinje 2. rujna i traje do početka izborne šutnje, odnosno do 1. listopada 2022. godine do 7:00 sati.

Iz SIP BiH naglašavaju da je u periodu od 4.5.2022. godine do službenog početka izborne kampanje, odnosno do 2.9.2022. godine, samo zabranjeno vođenje plaćene izborne kampanje.

Članovi SIP BiH Irena Hadžiabdić, Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba su jučer, 10. kolovoza, u Banja Luci održali radni sastanak sa članovima Gradske izborne komisije Banja Luka i predstavnicima Gradske uprave Grada Banja Luka.

Gradska izborna komisija Banja Luka je informirala SIP BiH o izazovima i aktivnostima koje provodi Gradska izborna komisija Banja Luka i u tom smislu kakvu podršku očekuje od organa vlasti Grada Banja Luka.

Predstavnici Gradske uprave Grada Banja Luka  su istakli da će pružiti svu neophodnu tehničku i logističku podršku Gradskoj izbornoj komisiji Banja Luka u pripremi i provođenju Općih izbora 2022. godine.

Povod sastanka je bilo blagovremeno rješavanje eventualnih problema u radu Gradske izborne komisije Banja Luka, priopćeno je iz Ureda za informiranje SIP BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close