Poruka Borellu

Kovačević napominje Europi: BiH nema službeni stav o Ukrajini

Stav Republike Srpske je da podržava teritorijalni integritet Ukrajine na isti način na koji podržava teritorijalni integritet Srbije i BiH.
Vijesti / Politika | 03. 03. 2022. u 09:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH nema nikakav službeni stav o situaciji u Ukrajini'', izjavio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva Radovan Kovačević povodom izjave šefa diplomacije Europske unije Josepa Borrella da se i BiH uskladila s odlukom o uvođenju sankcija protiv Rusije.

Kovačević je istaknuo da BiH ne može napraviti nijedan vanjskopolitički potez bez odluke Predsjedništva BiH s obzirom da je ta institucija, po Ustavu, jedina nadležna za kreiranje vanjske politike i donošenje svih ključnih odluka koji se tiču vanjske politike.

Podsjetio je kako Predsjedništvo BiH nije raspravljalo o aktualnoj situaciji u Ukrajini, te da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tražio da se na dnevni red jučerašnje sjednice uvrsti i točka o aktuelnoj situaciji u Ukrajini u okviru koje bi se zauzeo službeni stav BiH po tom pitanju, ali da su druga dva člana to odbila.

"Hrvatski i bošnjački član su to odbili i BiH nema nikakav službeni stav o situaciji u Ukrajini", rekao je Kovačević za Tanjug.

Kovačević ne isključuje mogućnost da određeni veleposlanici iz BiH ignoriraju činjenicu da BiH nije zauzela niti usvojila službeni stav u vezi sa situacijom u Ukrajini i da samostalno vuku određene poteze.

"Ali, to je nešto što je apsolutno neodrživo s obzirom da, ponavljam, ne postoji službeni stav BiH o situaciji u Ukrajini jer Predsjedništvo BiH, koje je po Ustavu jedino nadležno da donosi odluke u oblasti inostranih poslova, uopće nije razmatralo aktualnu situaciju u Ukrajini", rekao je Kovačević.

Objasnio je kako Vijeće ministara i Ministarstvo vanjskih poslova jedino imaju mogućnost da realiziraju stavove koje je usvojilo Predsjedništvo i istaknuo kako nijedna odluka Predsjedništva iz oblasti vanjske politike ne može biti donesena bez konsenzusa.

"Ukoliko konsenzusa nema, ukoliko na primjer druga dva člana pokušaju preglasati srpsku stranu Predsjedništva, to ide na Narodnu skupštinu Republike Srpske i to onda bude konačna odluka koju moraju da poštuju svi u BiH", objasnio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, stav Republike Srpske je da podržava teritorijalni integritet Ukrajine na isti način na koji podržava teritorijalni integritet Srbije i BiH.

"Ali, smatramo da se BiH kao postkonfliktno društvo ne treba svrstavati na bilo čiju stranu u vezi s ovim pitanjem", dodao je Kovačević.

Kopirati
Drag cursor here to close