Nastavak trakavice

Korupcijska afera 'trese' ŽZH: ZZO tvrdi iznos od 300.000 KM je dezinformacija, HRS se slaže

"Radi se o puno većim iznosima! Mi smo prikupili dokaze za period od 6 mjeseci, od kolovoza 2020. do ožujka 2021. na osnovu kojih je vidljivo kako se radi o iznosu od preko 300 000 KM.", naveli su iz HRS-a.
Vijesti / Politika | 01. 03. 2022. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Cilj nam je prokazati koruptivni sustav zdravstva ove županije kojeg su privatizirali pojedinci bliski vladajućim strukturama. U ova dva mjeseca, surađujući s oštećenim liječnicima koji su nas i kontaktirali zbog ovog slučaja, prikupili smo dokaze koji potvrđuju svaki detalj naših navoda koje smo iznijeli. Tužiteljstvu i MUP-u smo predali sve te dokumente, zajedno s imenima aktera, kao i pravnih subjekata uključenih u cijeli slučaj", kazali su iz Hrvatske republikanske stranke.

Podsjetimo, oni su optužili liječnika u Posušju da je za šest mjeseci 'ukrao' više od 300.000 KM namijenjenih za lijekove osiguranicima, a za prikrivanje i izostanak kazne 'okrivili' su visokopozicionirane članove HDZ-a ŽZH.

Reakcija ZZO 

Nije izostala reakcija Zavoda Zdravstvenog osiguranja Županije Zapadnohercegovačke koji su naglasili kako "nije istina da je Zavod zataškavao predmetni slučaj" te je i sam uočio nelogičnosti.

Oni ističu kako je "od strane ovlaštenog kontrolora Zavoda utvrđeno da je jedna Ljekarnička ustanova iz Širokog Brijega nepropisno ispostavila Zavodu fakture na ime lijekova s Privremene liste lijekova".

"Nije istina da je Zavod zataškavao predmetni slučaj, dapače, odmah po saznanju i utvrđivanju tih informacija, poduzeo je sve potrebne pravne korake u zaštiti imovinsko-pravnih interesa Zavoda. U tom kontekstu, Zavod je odmah angažirao odvjetničko društvo kao vanjskog ugovornog punomoćnika Zavoda te istom predao predmet na daljnje postupanje, istaknuli su iz ZZO ŽZH te naglasili kako:

"Nakon završene sveobuhvatne analize i postupka otkrivanja relevantnih činjenica, liječniku Doma zdravlja Posušje koji nije postupao sukladno pravilima struke te pozitivnim propisima kojima je uređena predmetna materija, Zavod je ukinuo pravo na propisivanje lijekova odnosno oduzeta mu je šifra za propisivanje lijekova".

"Dezinformacija od 300.000 KM"

Također, oni su naglasili kako je brojka od 300.000 KM dezinformacija "čime se javnost dovodi u zabludu".

"Ti iznosi su neusporedivo manji od senzacionalističkih i prepaušalnih isticanja iznosa od 300.000,00 KM", naveli su iz ZZO ŽZH te naglasili kako je Zavod sve informacije proslijedio nadležnim tijelima.

Članovi Hrvatske republikanske stranke s istim se nikako ne bi složili te ostaju pri stavu kako se sve čini kako bi se slučaj zataškao.

"Da se sve želi zataškati ponajbolje govori činjenica kako do 28. siječnja 2022. kada smo službeno prijavili slučaj nadležnim institucijama, dobivamo i službeni odgovor kako, citiramo, 'do naše prijave policija nije imala nikakvih saznanja o ovom slučaju'. Prema tome, ZZO ako je i reagirao kako tvrde u svome priopćenju da jesu, reagirali su tek nakon naše prijave. Postavljamo im ovim putem pitanje što su čekali s prijavom više od godinu dana koliko traje ova afera?", pitali su iz HRS-a.

"ZZO je u pravu" 

Također, oni tvrde da unatoč priznanju ZZO o nepravilnostima "postupanjem prema ljekarni nije otklonjena šteta".

"Liječnik koji je učinio kazneno djelo nikada od strane tog istog ZZO-a, kao niti jedne nadležne institucije nije prijavljen za isto, kao niti ljekarna koja je lažirala fakture. Ovdje moramo istaći kako prema policijskim preporukama zbog pokrenute istrage ne smijemo javno ići s imenom liječnika, kao niti pravnog subjekta dok traje istraga", istaknuli su iz HRS-a.

Na navode o dezinformiranju javnosti o šteti preko 300.000 KM iz HRS-a navode kako je "ZZO u pravu".

"Radi se o puno većim iznosima! Mi smo prikupili dokaze za period od 6 mjeseci, od kolovoza 2020. do ožujka 2021. na osnovu kojih je vidljivo kako se radi o iznosu od preko 300 000 KM. Međutim, kada se uzme veće razdoblje, iznosi su vjerojatno puno veći. Oštećeni liječnici raspolažu s dokumentima koji potvrđuju te puno veće iznose korupcije, no brisanjem pojedinih podataka iz informatičkog sustava SANUS++ ispadala bi njihova riječ protiv ZZO-a. To u potpunosti potvrđuje naše sumnje kako se sustavno želi zataškati ovaj slučaj. Naravno, i o ovome smo upoznali mjerodavna tijela", naglasili su iz HRS-a.

Liječnici sve pokrenuli 

Oni navode kako su njihove sumnje i navodi i više nego utemeljeni:

"Koliko su naše sumnje utemeljene, a koliko uistinu ZZO i cjelokupni sustav želi iskreno baviti ovom korupcijom, ponajbolje govori činjenica kako je spomenuti liječnik prije dva mjeseca otvorio ljekarnu u Posušju, na čijem otvaranju su kao gosti bile osobe koje su morale a nisu korupciju uredno prijavile nadležnim institucijama. Nadamo se kako je s jednakom 'urednošću i transparentnošću' nakon skandala uposlena i uža rodbina spomenutog liječnika u DZ Posušje", naveo je HRS u priopćenju javnosti.

Oni ističu kako su im u ovom slučaju pomogli liječnici i djelatnici u zdravstvu koji su ih kontaktirali s dokaznim materijalima.

"Mi se borimo protiv koruptivnog sustava. Protiv onih koji su ga privatizirali, koji se nauštrb njega bogate, dok mi 'obični smrtnici' moramo gledati kako platiti najosnovnije usluge zdravstvene zaštite. To su oni koji upravljaju tim sustavom, a sjede u županijskoj Vladi i svih institucija koje upravljaju zdravstvenim sustavom. Budite uvjereni kako nećemo stati na ovome! Također, budite uvjereni, ukoliko se bude s ovim slučajem otezalo i ukoliko istražne i pravosudne institucije ne budu radile svoj posao, obratiti ćemo se Federalnim istražnim institucijama", poručili su iz HRS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close