Ima li mene tu?

Objavljeno veliko istraživanje korupcije u svijetu, BiH gora od Paname i Lesota

U svakom slučaju sve su zemlje iz regije bolje pozicionirane u odnosu na BiH i Albaniju.
Vijesti / Flash | 25. 01. 2022. u 12:15 Bljesak.info / BUKA Magazin

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema Indeksu percepcije korupcije za 2021. godinu, od ukupno 180 zemalja, BiH zauzima 111. poziciju, s 35 indeksnih bodova i to mjesto dijeli s Albanijom, Mongolijom, Tajlandom i Malavijem. Od nas su za bod bolji Panama, Ekvador, ali i Peru koji je godinu dana ranije s nama dijelio istu poziciju.

U regiji najbolje stoji Slovenija koja je na 66 mjestu, s 57 bodova, iako je to pad od 3 boda u odnosu na istraživanje objavljeno prije godinu dana. Iza Slovenije je Hrvatska na 63. mjestu s 47 bodova. S obzirom na to da su ove zemlje članice EU, navedimo i podatak da je prosjek članica Europske unije 66 bodova.

Iza Slovenije i Hrvatske slijedi Crna Gora s 46 bodova, Sjeverna Makedonija s 39 bodova, te Srbija s 38 bodova.

U svakom slučaju sve su zemlje iz regije bolje pozicionirane u odnosu na BiH i Albaniju.

U izvještaju objavljenom uz CPI, Transparency International posebno upozorava da sve češće pojave kršenja ljudskih prava, slabljenje demokracije i jačanje autoritarnih režima dovodi do većeg stupnja korupcije. U regionalnom izvještaju za Istočnu Europu i Centralnu Aziju, BiH je posebno istaknuta kao jedna od zemalja koje ostvaruje loše rezultate, te se navode sve češći napadi na kritičare vlasti koja kontrolira medije, suzbijanje građanskih sloboda i opstruiranje reformi koje bi dovele do transparentnijeg financiranja partija i poštenih izbora.

"Trenutna politička kriza koja produbljuje etničke podjele i ugrožava samo postojanje zemlje, podgrijava sumnje u to koji su interesi i motivi ključnih protagonista, jer skreće pažnju javnosti s kršenja ljudskih prava i blokira važne antikorupcijske reforme koje BiH treba da provede. Kriza ugrožava i održavanje predstojećih Opštih izbora u BiH, a blokirane su prijeko potrebne izborne reforme koje bi osigurale transparentno financiranje i nezavisno provođenje izbora bez pritiska na birače", navodi se u regionalnom izvještaju TI.

Prema Indeksu percepcije korupcije najtransparentnije države u 2021. godini su Danska,Finska i Novi Zeland s 88 bodova. Najkorumpiranije države svijeta su, prema indeksu, Južni Sudan s 11 bodova, Sirija i Somalija s 13 bodova, Venezuela s 14 bodova te Jemen, Sjeverna Koreja i Afganistan sa 16 bodova.

Indeks percepcije korupcije je pokrenut 1995. Godine i rangira 180 zemalja i teritorija prema stupnju njihove percepcije korupcije u javnom sektoru. Oslanja se na 13 nezavisnih izvora podataka i koristi skalu od nula do 100, pri čemu je nula veoma korumpirana, a 100 veoma čista. Više od dvije trećine zemalja (68 procenata) ima rezultat ispod 50, a prosječna globalna ocjena ostaje statična na 43.

Od 2012. 25 zemalja značajno poboljšale svoje rezultate, ali su u istom periodu 23 zemlje značajno smanjile svoje rezultate.

Kopirati
Drag cursor here to close