Začarani krug

Još jedna predstava o mostarskom Statutu: Opet produžen rok

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, kojeg je Marić najavio kao ''eksperta iz oblasti ustavnog prava'', rekao je kako bi htio da ideja donošenja Statuta ne bude ustavno pitanje i pitanje sporazuma nego produkt rasprave u Vijeću.
Vijesti / Politika | 29. 12. 2022. u 13:22 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski statut još će malo pričekati, odlučeno je na sjednici Gradskog vijeća, kako smo i najavili uoči njezina održavanja.

Zaključak je usvojen uz dva vijećnika proti i dva suzdržana vijećnika.

Još vremena 

Naime, vijećnici će, kako je to predložio predsjedatelj Gradskog vijeća Salem Marić, dobiti još vremena za prijedloge.

Marić je rekao kako na prvoj sjednici nije mogao biti usvojen Statut jer nisu imenovana povjerenstva ali je na drugoj sjednici dat rok da se dostave prijedlozi i da je to ispoštovala samo Koalicija za Mostar i HDZ BiH, a izvan vremenskog roka je došao i prijedlog SDP-a ali nepotpun.

''Obratili smo se OHR-u da nam dadnu tumačenje i da pomognu načinu glasanja o statutu da ne bi došlo do vakuuma da se usvoji statut a da ne dođe do njegovih izmjena'', rekao je.

Dodao je kako je OHR odgovorio da su njihove odluke sve bile da se mora Statut usvojiti u istovjetnom obliku ali, kako je rekao Marić, da će morati ponovno zatražiti odgovore i tumačenja OHR-a.

Nema potrebe? 

''Pošto sam mislio da ćemo na ovoj sjednici ići i sa usvajanjem i sa izmjenama, nakon konzultacija shvatio sam kako ovakav pravi akt zaslužuje još jednu priliku da svi klubovi u vijeću mogu dobiti određeno vrijeme da donesu svoje prijedloge pa da na prvoj sljedećoj sjednici krenemo u izmjene'', rekao je Marić najavivšikako će se nakon ovoga mijenjati i poslovnik i da će to biti jedan obiman posao.

Slaven Bevanda, vijećnik HRS-a, rekao je kako nije u obavezi ispoštovati Mostarski sporazum i da nema potrebe za nekim novim rokovima.

''Gospodo, ono što ste dogovorili, dostavite vijećnicima i konačno povjerenstvu kojem mora biti dostavljeno. Ako budete imali većinu, usvojit ćemo. Nema nejasnoća kako se ovo usvaja. Tu nema nikakve dileme'', rekao je Bevanda rekavši kako je jedina obveza ispoštovati odluke Ustavnog suda.

Produkt rasprave 

Vijećnica Naše stranke, Irma Baralija, je rekla kako bi voljela da i vijećnici osobno mogu donijeti prijedloge jer bi i Naša stranka dala svoj prijedlog, ali nema kluba.

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, kojeg je Marić najavio kao ''eksperta iz oblasti ustavnog prava'', rekao je kako bi htio da ideja donošenja Statuta ne bude ustavno pitanje i pitanje sporazuma nego produkt rasprave u Vijeću.

''Nakon dvije godine smo skupili dovoljno iskustva kako grad treba funkcionirati i spoznali smo manjkavosti grada kao lokalne zajednice'', rekao je Kordić i dodao kako će o tomu dokumentu ovisiti koliko je prohodan grad Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close