Deklaracija o državnoj imovini

Konaković: Ovo je zemlja konsenzusa, u njoj možemo promijeniti samo ono oko čega se dogovorimo

Konaković je ocijenio da Deklaracija o državnoj imovini, koju su juče potpisali predstavnici stranaka iz Federacije Bosne i Hercegovine ne predstavlja ništa novo i da se radi o poznatim stavovima, kao što su poznati i Dodikovi stavovi o secesiji.
Vijesti / Politika | 20. 04. 2023. u 20:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Žao mi je što je došlo do takvog čina i ne mogu da za to nađem opravdanje. Dakle, da li smo mi trebali raditi isto kad smo čitali i slušali predsjednika Republike Srpske gospodina Milorada Dodika koji je govorio o secesiji, u slučaju da neko 'dotakne' tu državnu imovinu koja, po njegovom viđenju, pripada entitetu, a po našem, naravno, ultimativno pripada državi Bosni i Hercegovini? Nismo napuštali sjednice, radili smo dalje ono oko čega se možemo dogovarati. Mogu reći da je ovo za mene neočekivan i nezreo potez koji, ukoliko potraju blokade, velike implikacije ima na život građana u cijeloj Bosni i Hercegovini, a posebno u Republici Srpskoj", rekao je za BHT ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, komentirajući odluku poslanika iz Republike Srpske da napuste sjednicu državnog parlamenta.

Ništa novo, poznati stavovi

Konaković je ocijenio da Deklaracija o državnoj imovini, koju su juče potpisali predstavnici stranaka iz Federacije Bosne i Hercegovine ne predstavlja ništa novo i da se radi o poznatim stavovima, kao što su poznati i Dodikovi stavovi o secesiji.

Govoreći o danas održanom sastanku u Mostaru na kojem su s HDZ-om BiH razgovarali predstavnici NES-a i Stranke za BiH, on je rekao da pozdravlja njihovu angažiranost da se razgovara o izmjenama Ustava.

"To je tema koja u Bosni i Hercegovini "visi" ili je aktuelna dugi niz godina i za koju, nažalost, još nismo našli potrebnu suglasnost kako bi se Ustav suštinski, temeljito promijenio i otklonio probleme koje imamo u svakodnevnom političkom životu. Smatram vrlo korisnim to što su razgovarali sa svim političkim strankama - mi smo također prisustvovali jednom od sastanaka - i puno pravo ima svaka od stranaka da pokreće inicijative. Mislim da je to dobro, a eto o rezultatima vidjet ćemo u narednom razdoblju", kazao je Konaković.

Konaković je ocijenio da je u Bosni i Hercegovini važno konstatirati da je ovo zemlja konsenzusa, "da se u njoj može promijeniti samo ono oko čega se dogovorimo jer je ta etnička zaštićenost i na Federaciji i na državnom nivou potpuno osigurana".

"Bitno je da ljudima ne prodajemo svoje snove. Da ono što bi mi željeli da bude u Bosni i Hercegovini, evo ja konkretno - i država s jednim predsjednikom i građansko uređenje i bez entiteta i bez kantona - može biti realno samo ako se s time slože kolege iz Republike Srpske, iz Hercegovine i drugih dijelova Bosne i Hercegovine. Želim da uradimo ono što je moguće u datom trenutku, u ovom, konkretno", dodaje on.

Konaković je ocijenio da je mnogo lakše danas na političkoj sceni djelovati konfliktno, populistički, obećavati neke nerealne stvari i konfrontirati se sa ljudima iz drugih naroda ili drugih političkih stranaka.

"Nažalost, za posljedicu imamo činjenicu da je Bosna i Hercegovina prva zemlja svijeta po odlasku ljudi, onog najzdravijeg, produktivnog, mladog kadra koji će, nažalost, svoju budućnost potražiti u zemljama Zapada, a da mi imamo sve više ekonomskih i drugih problema. Ta vrsta konflikta do sada je donosila poene samo političarima - nama daje mandate i plaće, građani od toga nemaju koristi. Ja se, suštinski, trudim da budem drugačiji i vidim da to nije lakši put, ali je časni put", naveo je.

Govoreći o blokadi formiranja Vlade Federacije BiH, Konaković je rekao kako SDA jeste pobjednik zadnjih izbora, s najvećim je brojem glasova, ali je to stranka "koja je potpuno izgubila svoj koalicijski kapacitet."

"Pošto ne vidim razumijevanje SDA za aktuelni trenutak, za šansu Bosne i Hercegovine za reforme koje nas očekuju, to može jedino visoki predstavnik", smatra Konaković, kada je riječ o načinima prevladavanja političke krize.

Alati koji prijete

On je rekao i kako potpredsjednik Federacije Refik Lendo u svojim rukama, zbog izmjena Ustava i Izbornog zakona u izbornoj noći, ima alate koje prije tih izmjena ne bi imao.

"Interesantno je i zapažanje gospođe Zdenke Džambas iz HDZ-a koja kaže: Vratite nas na staro rješenje, nitko nema s time problem. Gospodin Lendo je intervencijom Schmidta dobio u ruke samo ono što koristi SDA. Gospodin Lendo koristi to što mu je visoki predstavnik omogućio, blokira, mogu reći potpuno legalno, jer on ima pravo da blokira, i zato očekujemo da gospodin Schmidt shvati kakav nam je Gordijev čvor svezao i da ga otpetlja" rekao je, između ostalog, za BHRT ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i čelnik NiP-a Elmedin Konaković.

Kopirati
Drag cursor here to close