Iz Federacije u RS

Priča bošnjačkih političara o imovini - Prebacivanje krize u tuđe dvorište

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Alen Šeranić je rekao da je "opsesija" Republikom Srpskom tim prije uočljiva, jer je u suštini to prebacivanje krize iz jednog entiteta u drugi.
Vijesti / Politika | 20. 04. 2023. u 19:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Alen Šeranić smatra da je intenziviranje i neprestana priča bošnjačkih dužnosnika u Federaciji BiH o imovini Republike Srpske zapravo prebacivanje krize sa svog terena - iz Federacije BiH u Republiku Srpsku.

Šeranić je za Srnu rekao da je "opsesija" Republikom Srpskom tim prije uočljiva, jer je u suštini to prebacivanje krize iz jednog entiteta u drugi, a i činjenica da se određena politička problematika, koja se događa u FBiH i oko imenovanja vlade, i oko mnogih drugih stvari, jeste njihov pokušaj da skrenu temu i prikriju situaciju kakva je kod njih, odnosno u njihovom dvorištu.

"Oni na taj način prebacuju kod nas ono što se događa kod njih i onda se donose određeni dokumenti, deklaracije i slično, što nema nikakvu ustavnu utemeljenost i na bazi toga pokušavaju određenim aktivnostima sve to da definiraju prema Republici Srpskoj", rekao je Šeranić u Bijeljini.

Podsjetimo, bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, te predsjednici nekoliko parlamentarnih političkih stranaka na razini BiH i FBiH potpisali su u srijedu zajedničku izjavu o državnoj imovini i pozvali međunarodne predstavnike da“ poduzmu odlučne korake kako antidejtonska i antiustavna politika organa vlasti Republike Srpske ne bi doživjela eskalaciju“ sa, kako navode, „nepredvidivim i nesagledivim posljedicama“.

U izjavi, koju prenose sarajevski mediji, između ostalog, se navodi da država BiH i državna imovina ne mogu i ne smiju biti predmet bilo kakve političke trgovine.

''Samo država Bosna i Hercegovina ima isključivu nadležnost da opštim ili pojedinačnim pravnim aktima, donesenim od nadležnih organa vlasti po točno utvrđenom postupku, ureduje sva pitanja koja su vezana za državnu imovinu. Te odluke entiteti, kao i svi drugi niži nivoi vlasti, moraju poštovati'', stoji u izjavi.

Tužilaštvo BiH i drugi nadležni organi države Bosne i Hercegovine moraju, navode, „procesuirati odgovorna lica koja najavljuju da će nastaviti neustavno i nezakonito knjiženje državne imovine BiH na entitet Republike Srpske“.

''Izjave pojedinih funkcionera iz entiteta Republike Srpske o tome će nezakonito knjižiti državnu imovinu Bosne i Hercegovine predstavljaju nastavak opasne politike podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma'', navode.

Kopirati
Drag cursor here to close