Konaković

Lendo spava?  

Vijesti / Politika | 20. 04. 2023. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković očekuje da bi se idućeg tjedna trebao "raspetljati problem formiranja Vlade Federacije BiH".

"Očekujem da se Lendo probudi i da otkoči proces reformi na razini Federacije, koje su jako važne", rekao je Konaković novinarima u Sarajevu.

Konstatirajući da to zvuči poprilično bajkovito, Konaković je dodao da zato više vjeruje da Chrisitan Schmidt raspetlja čvor koji je zapetljao nametanjem odluke u izbornoj noći 2. listopada prošle godine i da se potom formira Vlada FBiH sa Nerminom Nikšićem na čelu.

Konaković je podsjetio da postoji dogovor koalicijskih partnera na razini FBiH o sastavu Vlade.

"Nadam se da će oni u narednih desetak dana imati priliku da polože zakletvu", rekao je Konaković, izrazivši uvjerenje da će sve članice vladajuće koalicije u FBiH ostati pri dogovoru.

Lider NiP-a je pozdravio ideje za izmjene Ustava FBiH, ali smatra da bi to u sadašnjim okolnostima bilo čudo.

Naime, Stranka za BiH (SBiH) i Narodni europski savez (NES) najavile su kako će u slučaju jednokratnog rješenja napustiti blok kojega sada u Zastupničkom domu čini 54 od 98 zastupnika. Bez njihovih devet zastupnika u tom slučaju HDZ sa svojim bošnjačkim i građanskim partenrima ne bi mogao izglasati novu vlast.

Te dvije male stranke dobile su ponudu za četiri ministarske pozicije u novoj vladi Federacije, a Konaković smatra kako je to dovoljan razlog da one ostanu u koaliciji.

Visoki predstavnik Schmidt, kako se očekuje, narednog bi tjedna trebao iskoristiti svoje ovlasti i nametnuti odluku čiji je cilj otkloniti blokadu za kojom je sada posegnuo Lendo.

Kopirati
Drag cursor here to close