Lončići

Komšićeva stranka traži konstitutivnost Srba u Hrvatskoj

Navodi se kako ''nije logično da vlasti Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini žele sačuvati etnički princip konstitutivnosti a da u Republici Hrvatskoj to ne dolazi u obzir''.
Vijesti / Politika | 17. 09. 2020. u 10:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''S obzirom na zalaganje Milorada Dodika za očuvanje konstitutivnosti koja ne postoji nigdje u Europskoj uniji, Demokratska fronta poziva vlasti Republike Hrvatske da vrate konstitutivnost srpskog naroda u Republici Hrvatskoj'', poručeno je iz Demokratske fronte, stranke Željka Komšića.

Navodi se kako ''nije logično da vlasti Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini žele sačuvati etnički princip konstitutivnosti a da u Republici Hrvatskoj to ne dolazi u obzir''.

''Ako vlasti Republike Hrvatske žele da rade na učvršćivanju principa konstitutivnosti zajedno s Dodikom, neka prvo krenu od svoje kuće, kada već za to imaju podršku Milorada Dodika. Mi u DF, naravno smatramo, da je taj koncept prevaziđen, međutim ako vlasti Republike Hrvatske smatraju da je dobar neka ga prakticiraju i u svojoj kući'', navodi DF.

Podsjećamo, Dodik je u Zagreb došao na poziv hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je, nakon napada od SDA i DF-a, poručio kako Dodika zove kao kao predstavnika srpskog naroda, a ne kao člana kolektivnog Predsjedništva BiH.

Na sastanku se razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini i njezinim euroatlantskim perspektivama, zatim o problemima u provođenju Daytonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka.

''Interes je Republike Hrvatske stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, kao i osiguranje jednakih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda. Zbog toga Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi. Za ostvarenje stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine važan je nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, a čemu je Republika Hrvatska, kao prijateljska i susjedna zemlja, spremna dati svoj doprinos'', priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

Kopirati
Drag cursor here to close