Sastanak s Čovićem

Dodik: Međunarodna zajednica urušava konstitutivnost naroda u BiH

"Naše prijatelje sam upoznao sa odlukom rukovodstva da ćemo obustaviti odlučivanje u institucijama BiH, to podrazumijeva da se neće odlučivati ni o čemu, dok se ove stvari ne riješe", kazao je Dodik.
Vijesti / Politika | 13. 02. 2020. u 16:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, nakon sastanka sa izaslanstvom HDZ-a u Istočnom Sarajevu, kazao je da je Bosna i Hercegovina dovedena u bezizlaznu situaciju zahvaljujući međunarodnoj zajednici. Ponovio je da rukovodstvo entiteta Republika Srpska neće odlučivati u institucijama BiH. Njegova poruka je da će izbaciti strane sudije iz Ustavnog suda.

Dodik je rekao kako SNSD i HDZ već duže vremena dijele iste vrijednosti, te da je jedna od točaka razgovora bila i Izborni zakon, javlja N1.

"Konstitutivni narodi moraju da budu legitimni. Mi ćemo predati prijedlog zakona, kao i prijedlog zakona koji će eliminirati strane sudija iz Ustavnog suda i dovesti u poziciju da Ustavnim sudom vlada BiH", poručio je Dodik.

"Naše prijatelje sam upoznao sa odlukom rukovodstva da ćemo obustaviti odlučivanje u institucijama BiH, to podrazumijeva da se neće odlučivati ni o čemu, dok se ove stvari ne riješe", kazao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju - međunarodna zajednica je najveći krivac što se BiH nalazi u poziciji u kojoj se nalazi.

"Zbog međunarodnog čimbenika, koji su mešetarili ovdje, sve što su uradili uradili su da se uruši konstitutivnost naroda i pravi neka BiH od građana. Vidjeli smo kako pristupaju tome Bošnjaci. Kada su za Mostar - onda su za prava naroda, a u BiH - za prava građana. Koncept konstitutivnosti je civilizacijski i demokratski. Svako nametanje formi od stranaca - doveli su BiH u bezizlaznu situaciju. Uvjeren sam da će ovaj prostor ostati miran, ali da politička rješenja trebaju dobiiti priliku, ne intervencionizmom međunarodne zajednice. Ona ima snagu, ali će morati da objasni zašto je sve ovo vrijeme bila podrška bošnjačkom konceptu BiH i stvaranju unitarne BiH", izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da smatra kako su politički stavovi HDZ-a i SNSD-a korektni, te da je međunarodna zajednica svojim rješenjima "krpila neke stvari koje su kasnije pravile probleme".

"Mi tražimo da ove stranke traže novi dogovor u BiH sa partnerima trćee strane, bez uplitanja međunarodne zajednice. To je način na koji možemo dalje. Ovo što radimo nije usmjereno protiv bošnjačkog naroda. Interes bošnjačkog naroda bi bio da priviju Srbe i Hrvate za BiH, a ne da nametanjem rješenja napravi nezadovoljnim Srbe i Hrvate. Bošnjaci su kao što vole da kažu najveći narod. Naravno da su to izmislili da su u većini. Kao takvi bi morali da vode računa o tome kakav je položaj Hrvata i Srba", rekao je Dodik.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Dodik je rekao da je opozicija kreirala stav o nedonošenju odluka u institucijama BiH.

"Opozicija je bukvalno kreirala ovaj stav, imali smo širi pristup, ali su iz opozicije rekli da su spremni da se s nama okupe oko Ustavnog suda. Ovo je rješenje više njihovo, nego naše", rekao je.

"Nemojte vi kreirati priču kako mi pravimo odluke, nije bilo riječi protiv ijednog Bošnjaka ili bošnjačke politike ovdje. Nemojte mi upadati u riječ. Danas su razgovarali gospodin Špirić i Čović s Izetbegovićem u okviru svojih kapaciteta", rekao je Dodik odgovarajući na novinarska pitanja.

"Odgovorio sam vam da postoji dijalog, da gospodin Čović kontinuirano razgovara sa SDA, da smo i mi imali sastanke o tome, da se vode razgovori sa SDA. Ovo je bio naš sastanak u okviru rukovodstva, ako SDA misli da treba prisustvovati ja se slažem", rekao je.

"Sad smo formirali vlast da izbacimo suce. Sad smo u vlasti i sad smo tu i sad ćemo izbaciti suce i nećete ništa imati dok se ne izbace sudije. Smijali se vi tome ili ne", poruka je Milorada Dodika.

Njegova poruka je da BiH mora odlučiti u kom pravcu će da ide, te da SNSD i HDZ imaju spremnosti za dijalog - ali ako se nastavi aktuelna praksa, onda tako neće moći, javlja N1.

Kopirati
Drag cursor here to close