25. studeni u RS-u

Komšić: Zabranjivanjem obilježavanja Dana državnosti znači da se Dodik plaši

''Zabranjivanjem obilježavanja Dana državnosti znači da se Dodik plaši. Čim je krenuo u ovakve radikalne mjere, ni sam nije siguran šta treba da uradi'' – kazao je Komšić.
Vijesti / Politika | 24. 11. 2023. u 08:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić izjavio je da je zabrana okupljanja u Mrkonjić Gradu povodom Dana državnosti BiH pokušaj da se obezvrijedi država.

Gostujući na FTV-u, Komšić je kazao da je to pokušaj da predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik pokaže da 25. studeni nije bitan, da BiH nema tradiciju te da je BiH propali pokušaj.

''Zabranjivanjem obilježavanja Dana državnosti znači da se Dodik plaši. Čim je krenuo u ovakve radikalne mjere, ni sam nije siguran šta treba da uradi'' – kazao je Komšić.

Komentirao je rad državne koalicije koju čine SNSD, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) te stranke Trojke – Narod i Pravda (NiP), Socijademokratska partija (SDP) i Naša stranka (NS), ističući da tu ne postoji relaksacija odnosa.

''Kako relaksirati odnose sa politikama koje negiraju državu. Tu nema kompromisa, osim konstantnog popuštanja Trojke'' – istaknuo je.

Komšić je komentirao i rad Vijeća ministara BiH u posljednjoj godini dana, te poručio da sve priče pune optimizma ne znače ništa.

Istaknuo je da strankama Trojke najviše zamjera što su prepustili sigurnosni aparat i financije, odnosno Upravu za neizravno oporezivanje.

Govorio je i o početku pregovora za pristup EU, te kazao da je ista situacija kao i kada je BiH dobila kandidatski status.

''Nismo uradili ono što se od nas očekuje, ali ima određen broj zemalja koje traže da BiH započne pregovore. U svakom slučaju, ja ne vidim nikakav napredak'' – zaključio je Komšić, između ostalog, tijekom gostovanja na FTV-u.

Kopirati
Drag cursor here to close