Dan državnosti

Schmidt: Suradnja institucija BiH ključna za prosperitet

Visoki predstavnik Christian Schmidt je napomenuo da sadašnja generacija bh. lidera treba usmjeriti svoje napore na osiguranje međusobne saradnje institucija BiH u cilju prosperitetne i zajedničke budućnosti
Vijesti / Flash | 23. 11. 2023. u 18:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured visokog predstavnika (OHR) oglasio se danas priopćenjem za javnost povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, navodeći kako je 25. studeni značajan datum u povijesti Bosne i Hercegovine.

Obilježavajući 25. studeni kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine, povezan s povijesnim zasjedanjem ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH), koje je održano prije 80 godina, i prisjećajući se ovog ključnog trenutka iz prošlosti BiH, visoki predstavnik Christian Schmidt je napomenuo da sadašnja generacija bh. lidera treba usmjeriti svoje napore na osiguranje međusobne suradnje institucija BiH u cilju prosperitetne i zajedničke budućnosti- navodi se u priopćenju.

Visoki predstavnik, istovremeno, ističe kako institucije Bosne i Hercegovine, uspostavljene Dejtonskim sporazumom 1995. godine, imaju suštinsku ulogu u održavanju mira, stabilnosti i demokratske vlasti.

''Prisjećajući se sjednice ZAVNOBIH-a, ističemo važnost usklađenog rada ovih institucija u cilju rješavanja izazova i korištenja šansi koje im se pružaju. Suradnja između Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH i vlada dva bh. entiteta ima suštinski značaj za jačanje atmosfere suradnje, inkluzivnosti i napretka'' - rekao je Schmidt.

U tom je kontekstu poručio kako "lideri BiH mogu graditi budućnost u kojoj se promoviraju vrijednosti tolerancije, različitosti i međusobnog poštovanja".

''Očuvanje društva koje prihvata različitosti i inkluzivnost je osnovni temelj u osiguranju stabilnog i harmoničnog okruženja u zemlji, čime se stvaraju uvjeti za perspektivnu budućnost, posebno u kontekstu nastojanja BiH da se pridruži Europskoj uniji. U Europi koja jednako cijeni i različitost i jedinstvo, Bosna i Hercegovina ima potencijal da zbog svog jedinstvenog sastava bude most između različitih kultura i tradicija na osnovu historijskog naslijeđa ZAVNOBiH-a i poštivanjem principa sadržanih u Daytonskom sporazumu'' - navodi se u saopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close