Pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta

Komšić uputio telegram sućuti predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović

"Ovom prilikom u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, građana BiH i moje osobno ime želim da izrazim najdublju sućut Vama, svim pripadnicima Hrvatske vojske, a posebno obitelji poginulog vojnika", napisao je Komšić
Vijesti / Politika | 24. 07. 2019. u 15:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je telegram sućuti predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović u povodu pogibije jednog, te ranjavanja dvojice pripadnika Hrvatske vojske u mirovnoj misiji u Afganistanu.

"S velikim žalom smo primili vijest o pogibiji jednog i ranjavanju dvojice pripadnika Hrvatske vojske u mirovnoj misiji u Afganistanu. Ovom prilikom u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, građana BiH i moje osobno ime želim da izrazim najdublju sućut Vama, svim pripadnicima Hrvatske vojske, a posebno obitelji poginulog vojnika. Također Vas molim i da ozlijeđenim vojnicima prenesete naše želje za što bržim oporavkom", napisao je Komšić.

Tabak: Napad u Kabulu bio je jedan od tipičnih, teško im se obraniti

Napad bombaša-samoubojice u Kabulu, u kojem je poginuo hrvatski vojnik, a dvojica ozlijeđena, jedan je od tipičnih načina izvođenja napada u većim gradovima u Afganistanu koji su vrlo često uspješni, a teško im se obraniti, rekao je u srijedu vojni analitičar Igor Tabak.

"Hrvatska nije od jučer u Afganistanu. Tijekom tih godina ovakvih napada se vidjelo stvarno veliki broj. To je jedan od tipičnih načina izvođenja napada u većim gradovima i nažalost takvi napadi su vrlo često uspješni. Dosta im se teško obraniti i tu se ne treba zavaravati", komentirao je za Hinu Tabak, analitičar portala Obris - obrana i sigurnost.

Ističe kako su posebno konvoji vojnih vozila jako vidljive mete koje skreću pažnju na sebe te je često dobro, kao mjera sigurnosti, u manjem neupadljivom prijevozu skliznuti ispod radara napadača, "ali to nažalost ne uspije uvijek". To pokazuje i ovaj slučaj s obzirom da je iz službenih izvora vidljivo da je ovdje bila riječ o blindiranim, ali civilnim vozilima, dodao je.

Tabak smatra da ne treba očekivati nikakvu posebnu promjenu smjera i djelovanja što se hrvatske strane tiče.

"Nadam se da Hrvatska nije država čiju bi politiku i smjer promijenio jedan taliban s jednom bombom. Mislim da ne treba očekivati nikakvu posebnu promjenu smjera i djelovanja što se hrvatske strane tiče", kazao je Tabak.

Taj analitičar naglašava da hrvatsko sudjelovanje u konkretnoj misiji, kao i u cjelini, nije od jučer, a pripadnici oružanih snaga RH su ondje uspješno provodili puno rizičnije aktivnosti.

"Ovakvo mentoriranje koje se sada radi, iako neugodno talibanima i njihovim saveznicima, mislim da neće prestati zbog toga što je izveden jedan uspješan napad", zaključio je Tabak-

 

Kopirati
Drag cursor here to close