Poznati detalji napada na hrvatske vojnike u Afganistanu

Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom.
Vijesti / Flash | 24. 07. 2019. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jutros oko 8.30 u Kabulu u Afganistanu kolonu vozila u kojoj su bili i pripadnici Hrvatske vojske napao je bombaš samoubojica. Ozlijeđena su tri vojnika, jedan je u životnoj opasnosti, piše N1. 

"Rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu. Prema zadnjim informacijama imamo tri ozlijeđena hrvatska vojnika od kojih je jedan (27) zadobio teške tjelesne ozljede glave i nalazi se u životnoj opasnosti, ostala dvojica vojnika (27, 32) zadobila su teške ozljede, ali se nalaze izvan životne opasnosti", rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare ministar obrane Damir Krstičević.

"Kod jednog pripadnika se radi o lomu noge, a kod drugog o ozljedi ruke. Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom. Naši časnici su s obiteljima stradalih vojnika kako bi im pružili podršku", rekao je.

"Ozlijeđeni su pripadnici zapovjedništva specijalnih snaga koji u Afganistanu djeluju u Special operation advisory group pod britanskim vodstvom. Njihova je zadaća savjetovanje u afganistanskom trening centru za specijalnu policiju. Njihova je zadaća savjetovati menadžment afganistanskog središta za specijalnu policiju", pojasnio je brigadni general Krešimir Tuškan.

"Naš tim je u 8.15 krenuo na zadaću s pet neborbenih oklopnih vozila. U svakom od vozila bila su tri pripadnika oružanih snaga. Kolona je krenula u 8.15 prema aerodromu i plan je bio da se dva vozila odvoje prema kampu gdje su išli pokupiti pravnog savjetnika i njegovog suradnika koji su trebali zajedno ići na zadaću.

Tri vozila su nastavila put prema kampu Lion. U 8.45 po lokalnom vremenu ispred kampa, na dvjesto metara od kampa, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s navodnim bombašem samoubojicom u treće vozilo. Prvo su na lice mjesta izašle afganistanske snage, a zatim iz kampa Hkaia zaštitne snage kampa i osigurale perimetar i pružile pomoć ozlijeđenima.

U tom kampu je medicinska ustanova pružila medicinsku pomoć, a dvojica su zračnim snagama transportirani u Bagram u medicinsku ustanovu trećeg, najvišeg stupnja. U tijeku je očevid i istraga. Dok istraga ne završi nećemo imati jasnu situaciju", pojasnio je Tuškan i dodao kako hrvatske snage u Afganistanu nastavljaju redovite zadaće uz pojačane mjere opreza, a dobili su upute da se jave svojim obiteljima.

Direktor Glavnog stožera Hrvatske vojske Robert Kranj je u ime svih pripadnika OS i načelnika Glavnog stožera izrazio žaljenje zbog ovog događaja. "Svi naši vojnici u Afganistanu sudjeluju kao savjetnici i mentori, ne sudjeluju u borbenim operacijama. Pomažu organiziranju afganistanskih sigurnosnih snaga pa je ovaj napad teško razumljiv. Unatoč svim pripremama događaju se ovakve situacije, nadam se da će se svi vojnici uspješno oporaviti i da ćemo ih ubrzo vidjeti u Hrvatskoj", rekao je i pojasnio kako će vojnike čim to bude moguće dovesti u Hrvatsku.

Ministar obrane Krstičević još je jednom ponovio kako je sada najvažnije zbrinuti stradale pripadnike vojske i da im se pruži sva moguća njega.

"Mislim da se to čini i u ovom trenutku i da će se činiti i dalje. Žao mi je što se ovo dogodilo, nema gore stvari od stradanja vojnika i suosjećamo s njhovim obiteljima.

Bili smo već jutros kod tih obitelji, a nakon završetka konferencije idem kod obitelji najteže stradalog. Kao ministar obrane spreman sam preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj, MORH i Vlada pružit će svu moguću pomoć. Zgroženi smo ovim događajem, osuđujemo ovaj napad na hrvatske vojnike.

Hrvatska vojska će se i dalje snažno boriti za mir i stabilnost u svijetu. Svi naši vojnici u ovoj operaciji sudjeluju u mentorskim i savjetničkim ulogama i ova aktivnost je bila svakodnevna i svaki dan su išli u kamp savjetovati afganistansku specijalnu policiju. Svaka opperacija nosi svoj rizik i nažalost sad smo se imali priliku u to uvjeriti", rekao je ministar na konferenciji za novinare.

Ozlijeđeni vojnici su iz Osijeka, Vinkovaca i Sesveta.

Kopirati
Drag cursor here to close