Otvorio dušu

Komšić se zbog konstutivnosti odriče i Tita

Komšić je naglasio kako su građani Bosne i Hercegovine, zapravo njegovi najiskreniji saveznici u bosanskohercegovačkoj politici jer jedino građani BiH ne pristaju na etničku podjelu države.
Vijesti / Politika | 01. 07. 2021. u 22:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Prema mojem uvjerenju postoji očita namjera HDZ-a BiH da posegne za blokiranjem izbora, samo je pitanje političke odluke smiju li se u to upustiti", kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Kako ističe, blokiranje izbora se može izvršiti putem donošenja blokade budžeta institucija te tvrdi kako je BiH upravo takvo iskustvo imala prošle godine.

"Smatram da se takvu vrstu političke drskosti nikako ne bi smjelo dopustiti, posebno ne od strane međunarodne zajednice. Ne možete blokirati izbore samo zato što vam se ne sviđaju izborna pravila koja su na snazi od Daytona do danas. Njih, doduše, treba mijenjati, ali opet ne u antieuropskom i antidemokratskom smjeru u kojem HDZ to želi", naglasio je Komšić.

On navodi kako se kvalitetna izmjena izbornog zakonodavstva ne može izvršiti bez izmjena Ustava, da BiH, ako želi pravednije društvo, jednakih prava za sve, mora ići ka izgradnji građanskog društva, prenosi Anadolija. 

Komšić je naglasio kako su građani Bosne i Hercegovine, zapravo njegovi najiskreniji saveznici u bosanskohercegovačkoj politici jer jedino građani BiH ne pristaju na etničku podjelu države.

Konstitutivnost ili građansko društvo

"Smatram kako se kvalitetna reforma izbornog zakonodavstva ne može izvršiti bez izmjena Ustava. Takvu tvrdnju podupiru presude Europskog suda za ljudska prava, s pravne strane, a s političke strane gledano i Sjedinjene Američke Države i Europska unija su pri stavu da je prvo potrebno izvršiti ograničene izmjene Ustava Bosne i Hercegovine. Ja sam suglasan i s pravnom i s političkom konstatacijom da izmjene Izbornog zakona ne idu bez izmjena Ustava", kazao je član Predsjedništva BiH.

Kako je istaknuo koncept konstitutivnosti i građanskog društva gradi dva suprotstavljena koncepta koji vlada u zapadnim demokracijama.

"Tu se radi o konceptualnom sukobu između konstitutivnosti kao komunističke zaostavštine koja je utemeljila etnički ključ i princip u politici, i građanskog društva, koje je obilježje euroatlanskog svijeta. Ako želimo pravdenije društvo, društvo jednakih prava za sve građane, mi moramo od prvog ići ka drugom", naglasio je Komšić.

Smanjiti ovlasti domova 

Ističe kako etničko-konstitutivno u BiH još uvijek ima ključnu ulogu te se to najbolje vidi prema ovlastima domova koje su, kako navodi, sredstvo političkih blokada.

"Ovlasti domova naroda moraju se drastično smanjiti i suštinski promijeniti. Ali, u tome procesu se ne smije upasti u jednu zamku - primjera radi, da se ovlasti domova naroda kozmetičkim i formalnim promjenama 'smanje', a da se k tome etničko predstavljanje, kao sredstvo blokada, iz domova naroda preseli u predstavničke skupštine. Time bi etnički princip samo bio dodatno ojačan. Vidim da HDZ, kroz načelno 'pristajanje' na reduciranje uloge doma naroda, želi napraviti tu vrstu podvale. Njihov način 'smanjivanja' uloge doma naroda nije smanjivanje nego, zapravo, jačanje te etničke uloge", poručio je Komšić.

Zagreb šuti

Komentirao je Komšić i, kako navodi, sve češće uplitanje Zagreba u unutarnju politiku BiH.

"To djelovanje obilo se službenom Zagrebu o glavu. Nakon Rezolucije Europskog parlamenta iz koje su izbačeni termini tzv. konstitutivnosti, legitimnog predstavljanja, federalizacije, nismo bili u prilici mnogo čuti predstavnike iz Zagreba, a samo se sjetite kako su mjesecima ranije, skoro na dnevnoj bazi, svima okolo držali predavanja o tome kako urediti izborni zakon u našoj državi. Ništa od toga nisu uspjeli, a mi smo se, pošto je ovo naša zemlja, a ne njihova, potrudili da ne uspiju u tome da se kroz EU institucije proguraju rješenja i formulacije koje idu na štetu države Bosne i Hercegovine", poručio je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close