Reagiranje

Komšić: Poruke iz Bužima jednako opasne kao Čović i Dodik

SDA je ocijenila da takve čestitke vrijeđaju Bošnjake pa je čak zatražila ispriku županijskih dužnosnika.
Vijesti / Politika | 29. 12. 2021. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Od onih koji se zaklinju u Bosnu i Hercegovinu ipak očekujem da znaju što je Bosna i Hercegovina i koliko su ljudima u BiH vrijedne i važne neke stvari, uključujući i praznike koji su dio identiteta i naroda, ali i dobrog dijela građana Bosne i Hercegovine'', rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Rekao je kako je sramotno to što se dogodilo i u Bužimu i u Zenici, ''i da je jedino sramotnije od toga da se brane takvi postupci''.

''Koliko god za Bosnu i Hercegovinu bila opasna politika i (Milorada) Dodika i (Dragana) Čovića, opasne su u istoj mjeri i ovakve pojave koje razaraju zajedništvo i naš zajednički bosanskohercegovački identitet'', izjavio je Komšić.

Podsjetimo, lokalni ogranak Stranke demokratske akcije u Bužimu je prosvjedovao zbog činjenice da su premijer i predsjednik skupštine Unsko-sanske županije porukama na panoima uz cestu čestitali Božić i Novu godinu.

SDA je ocijenila da takve čestitke vrijeđaju Bošnjake pa je čak zatražila ispriku županijskih dužnosnika.

"Ako ovo sada dopustimo iduće godine ne bi nas začudilo da u centar grada donesu slamu i jaslice", stajalo je u reagiranju SDA Bužima.

SDA-ov općinski načelnik Mersudin Nanić nakon toga je naredio komunalnoj službi uklanjanje plakata s blagdanskim čestitkama što je izazvalo brojne osude.

Istodobno, nepoznate osobe postavile su u Zenici pano s porukom da proslava novogodišnjih blagdana nije tradicija Bošnjaka.

"Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka", pisalo je na velikom panou postavljenom na prometnom mjestu, neposredno uz jedan trgovački centar u Zenici.

Hina je pak objavila kako je ''pokojni čelnik SDA Alija Izetbegović još 1996. prvi put problematizirao proslavu Nove godine u BiH s tezom da to nije dio tradicije Bošnjaka no od te je kampanje bio prisiljen odustati suočen s brojnim kritikama''.

Kopirati
Drag cursor here to close