Stranka u Sarajevu

HDZ BiH: Sebične namjere bošnjačkog nacionalizma

Navedeno je kako će Hrvatski narodni sabor BiH ''ostati u stalnom redovnom, i po potrebi izvanrednom, zasjedanju ovisno o političkoj situaciji…''
Vijesti / Politika | 28. 06. 2021. u 15:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izdvajamo važnost usvojene Rezolucije na IX. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH kao ključnu agendu svih daljnjih razgovora i pregovora legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda s domaćim i međunarodnim predstavnicima'', priopćilo je Predsjedništvo HDZ-a BiH nakon sjednice koja je ponedjeljak održana u Sarajevu.

HNS stalno zasjeda

Navedeno je kako će Hrvatski narodni sabor BiH ''ostati u stalnom redovnom, i po potrebi izvanrednom, zasjedanju ovisno o političkoj situaciji skupa sa svim legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda sa svih razina vlasti koje djeluju u HNS-''u.

''Podsjećamo na sve relevantne domaće i međunarodne predstavnike na temeljne postavke Ustava BiH definirane kroz tri konstitutivna naroda (u zajednici s ostalima) kao natkrovljujućeg načela u skladu sa svim odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Svaki pokušaj negiranja i političkog udara na ove postavke su direktno podrivanje demokratskog sustava uspostavljenog i potvrđenog Daytonskim mirovnim sporazumom'', naveden je nakon sjednice.

Predsjedništvo HDZ-a BiH priopćilo je kako odbacuje nametanje svih modela zasnovanih na dominaciji i diskriminaciji koji derogiraju načela konstitutivnih prava naroda, kolektivnih i individualnih prava, kao i legitimnog političkog predstavljanja kao izraza političke volje istih.

Unitarističke pretenzije

''Odbacujemo unitarističke pretenzije kroz rušenje ustavnog načela ravnopravnosti konstitutivnih naroda, a posljedično rušenja BiH kao takve i političke pokušaje bošnjačkih stranaka u stvaranju političkog poretka koji se temelji na preglasavanju i majorizaciji. Inzistiramo na ključnim načelima sadržanima u Sporazumu o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH potpisanog od strane političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata, kao i svih relevantnih međunarodnih predstavnika i naših partnera. Upravo je Sporazum o održavanju izbora u Mostaru bio najuspješniji politički dogovor u posljednje vrijeme s istinskim pozitivnim učincima koji je deblokirao Grad Mostar i uspostavio funkcionalnu izvršnu i zakonodavnu vlast'', navodi se.

Radikalizacija

Pozivali su sve domaće političke aktere na susprezanje od radikalizacije domaće javnosti i stvaranja društvenih animoziteta između naroda i žitelja u Bosni i Hercegovini koje produbljuju podjele.

Video: Čović: U Rezoluciji se vrlo jasno navodi  'dejtonska BiH'



''Bez preuzimanja odgovornosti i pokazivanja istinske političke volje, Bosna i Hercegovina ostat će u uskim okvirima i zatočena u sebičnim namjerama većinskog bošnjačkog nacionalizma zasnovanog na dominaciji i diskriminaciji. U ovoj neizbornoj godini ključna otvorena pitanja moraju biti riješena unutarnjim konsenzusom i političkim dogovorom sva tri konstitutivna naroda'', navedeno je u priopćenju nakon sjednice.

Predsjedništvo HDZ-a BiH objavilo je da ''potvrđuje kako je balans između kolektivnih i individualnih prava, utemeljen na postavkama međunarodnog prava uz primjenu federalizma i konsocijacijskih mehanizama upravljanja kao i puno uvažavanje ustavnog ustrojstva BiH, jedini pravi jamac funkcionalne, stabilne i euroatlantske Bosne i Hercegovine''.

U Rezoluciji se vrlo jasno navodi 'daytonska BiH'

 

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović je, komentirajući Rezoluciju Europskog parlamenta u kojoj se ne spominje 'konstitutivnog naroda', kazao da se ništa ne bi promijenilo i da jeste, ali da se vrlo jasno navodi 'daytonska BiH' koja govori o ustavnoj konstitutivnih naroda u BiH.

''To političko nadmudrivanje koje imamo nema posebnog političkog značaja za poziciju BiH, tri naroda u BiH i hrvatskog naroda u BiH'', poručio je.

Očekuje da će zajedno s kolegama u ovoj godini uspjeti izboriti za izmjenu Izbornog zakona u BiH, ali i za europski put BiH koji će svima dati prostor da rade ozbiljne izmjene ustava BiH, jer smatra da europski put i Aneks 4 Daytonskog sporazuma neće imati mnogo zajedničkog.

Čović tvrdi da je izmjena Izbornog zakona posljednjih deset godina uvjet za sve. 

''U narednih nekoliko dana ćemo razgovarali i u tom terminu završiti osnovne naznake kako riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, Doma naroda i drugih stvari koje će trebati riješit do kraja godine'', kazao je Čović.

Podsjetio je da je prošle godine sa predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA)  Bakirom Izetbegovićem i predstavnicima međunarodnih institucija potpisao sporazum u Mostaru u kojem su definirali da pitanje izmjene Izbornog zakona trebaju riješiti u neizbornoj godini. 

''Što se mene tiče, taj posao smo završili i dali smo sve oblike koje mislimo da mogu predstavljati sukladno tom sporazumu i uvažiti sve odluke suda u Strasbourgu i Ustavnog suda BiH kada je u pitanju i Predsjedništvo BiH i Dom naroda PSBiH'', kazao je. 

Istaknuo je da će u narednih tri dana s najvišim predstavnicima međunarodnih institucija koji će doći u BiH završiti taj posao na toj razini.

''To je bilateralna razina i jedan od kolega je već rekao da ne želi na taj način završiti. Mi smo svoj posao završili i tu nema više tajni'', kazao je.

Nakon toga, dodao je, potrebo da se u PSBiH dobije adekvatna većina, ali da im za izmjenu Izbornog zakona to nije problem.

''Vjerujem da ćemo s američkom i europskom administracijom završiti ovaj posao ne način da to nije dogovor dvije politike, već svih opcija u BiH'', kazao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close