"Nema reinkarnacije trećeg entiteta"

SBB o zaključcima HNS-a: Suicidalna namjera podjele BiH

SBB smatra da se opći izbori 2022. godine trebaju održati te da u tom smislu nema mjesta političkim ultimatumima jer "bitno je da postoje svi zakonski preduvjeti za organizaciju fer izbora".
Vijesti / Politika | 20. 02. 2022. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Bosni i Hercegovini u trenutnim, vrlo složenim sigurnosno-političkim prilikama, kako u našoj državi tako i u regiji i šire, nije potrebno raspirivanje dodatnih međunacionalnih tenzija i unošenje dodatnih nemira među građane i njihove političke predstavnike", navode iz Saveza za bolu budućnost BiH.

Naime, oni su se priopćenjem obratili javnosti povodom zaključaka izvanredne sjednice Hrvatskog narodnog sabora održane u Mostaru.

Višedesetljetna jalova vlast

"SBB ne pristaje na dodatne etničke podjele Bosne i Hercegovine niti prihvaća teritorijalne reinkarnacije i nastajanje bilo kakvih 'trećih entiteta' i posljedičnih 'jedinica'. To, u biti, otkriva tajne agende i suicidalnu namjeru podjele Bosne i Hercegovine na tri dijela, na način koji omogućava da plemenske poglavice nastave višedesetljetnu jalovu vlast nad građanima koji masovno odlaze i bježe od neuspješne vlasti u inozemstvo", istaknuli su iz SBB-a.

Kako navode, smatraju da smatraju da sve stranke i pojedinci trebaju istinski zagovarati razgovor i suradnju, poštujući demokratske principe i prakse.

SBB smatra da se opći izbori 2022. godine trebaju održati te da u tom smislu nema mjesta političkim ultimatumima jer "bitno je da postoje svi zakonski preduvjeti za organizaciju fer izbora".

Krivična odgovornost

"Eventualni bojkot izbornog procesa i neizlazak na izbore pravo je svakog pojedinca ili grupe, ali opstrukcija organizacije i onemogućavanje održavanja izbora na kojem žele da sudjeluju drugi politički subjekti i građani prelazi u domenu krivične odgovornosti", naveli su.

Oni pozivaju na "mudrost, odgovornost i nastavak dijaloga i političke pregovore pod još većom i energičnijom medijacijom međunarodnih predstavnika".

"Ta pomoć je sudbonosna u iznalaženju najboljih mogućih rješenja u smislu provođenja presuda Međunarodnog suda za ljudska prava i drugih pravosudnih institucija kako bi bila zagarantirana sva demokratska prava svakom građaninu i narodu na cijeloj teritoriji BiH. Bosna i Hercegovina je država i Bošnjaka, i Srba, i Hrvata, ali i svih građana, pa smatramo da tolerantniji međusobni pristup i razgovori nemaju alternativu. Sve drugo vodi ka opasnoj eskalaciji za koju svako ponaosob treba snositi krivičnu i svaku drugu političku odgovornost", zaključuju iz SBB-a.

Kopirati
Drag cursor here to close