Podsjetio

Komšić: Jedinstvena BiH postojala i prije entiteta

''Podsjećam na prvi član Ustava Bosne i Hercegovine'', navodi Komšić.
Vijesti / Politika | 26. 04. 2021. u 20:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je pokušaj negiranja jedinstva države Bosne i Hercegovine kao državne cjeline od strane Ruske Federacije kao najdublji izraz nepoštivanja države Bosne i Hercegovine od strane predstavnika ove države, priopćeno je iz Komšićevog ureda.

''Selektivno pozivanje na Ustav BiH pri čemu se nastoji uvećati uloga entiteta na uštrb države Bosne i Hercegovine kao cjeline, te poručiti da su entiteti iznad države, nije samo loša poruka od strane Ruske Federacije, nego se očito svjesno previđaju činjenice. Bosna i Hercegovina ima svoj državni kontinuitet, postojala je i prije entiteta, a postojati će i poslije njih. Podsjećam na prvi član Ustava Bosne i Hercegovine'', navodi Komšić.

Dalje citira da "Republika Bosna i Hercegovina, čije je službeno ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama".

Kopirati
Drag cursor here to close