Prijeti i prijavama

Komšić Dodiku zaprijetio silom

''Ukoliko se ovo nastavi, sutra će se isto dogoditi i sa Oružanim snagama BiH, sa pravosuđem, a kad se dogoditi, tad će se morati odgovoriti silom'', rekao je Komšić.
Vijesti / Politika | 29. 12. 2021. u 17:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić za Radio Slobodna Europa (RSE) potvrdio je da će biti podnešena krivična prijava protiv odgovornih osoba, nakon što je u Službenom glasniku Republike Srpske objavljen tekst Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS.

“Naravno, kako smo i najavili, tako će biti i podnešena krivična prijava protiv odgovornih osoba. Vlasti RS-a očito ne mare za bilo kakva upozorenja iz međunarodne zajednice. Sada je i više nego ikad ranije na potezu Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine. Ukoliko se ovo nastavi, sutra će se isto dogoditi i sa Oružanim snagama BiH, sa pravosuđem, a kad se dogoditi, tad će se morati odgovoriti silom. Ne odgovori li se to će značiti da se pristalo na ono što nazivaju mirnom disolucijom“, rekao je Komšić u srijedu, 29. prosinca za RSE.

Ukaz o proglašenju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske objavljen je u utorak, 28. prosinca u Službenom glasniku RS.

Ukaz je pet dana ranije, 23. prosinca, potpisala Željka Cvijanović predsjednica RS.

U objavi se navodi da Zakon na snagu stupa šest mjeseci od objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima usvojen je na posebnoj sjednici u oktobru u Narodnoj skupštini RS.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS 13. prosinca ocijenilo je kao neprihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u tom Zakonu.

Usvojenim Zakonom o lijekovima RS predviđeno osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske.

Osnivanje entitetske agencije za lijekove nije u skladu s Ustavom BiH, koji je dio Dejtonskog sporazuma, kojim je definirano da entiteti ne mogu preuzimati nadležnosti države ili one nadležnosti koje su u skladu s Ustavom prenesene na državni nivo, piše RSE.

Od 2009. godine djeluje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, kao jedinstveno regulatorno tijelo na nivou države.

Tužiteljstvo BiH zatražilo je informacije o Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa 7. prosinca potpredsjednik entitetskog parlamenta Deniš Šulić.

U Tužiteljstvu BiH na upit RSE 7. prosinca su kratko odgovorili da je ''u predmetu u kojem postupa, Tužiteljstvo zatražilo od Narodne skupštine RS dostavljanje određenih informacija'',

Usvajanje Zakona o lijekovima RS, prva je nadležnost koja je prenesena sa nivoa BiH na RS nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, najavio prenos niza nadležnosti sa države na entitet RS.

Skupština RS usvojila je i 10. prosinca pet zaključaka o prenosu nadležnosti s nivoa države BiH.

Tiču se Oružanih snaga BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Obavještajno-sigurnosne agencije i Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Tvrde da je riječ o ''vraćanju'' nadležnosti.

Tužiteljstvo BiH vodi predmet protiv više osoba zbog narušavanja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine u okviru koga su saslušani i lideri političkih stranaka, te pojedini članovi Vlade RS.

Iz Tužiteljstva su za RSE u više navrata istaknuli da ne mogu iznositi više detalja u istrazi u predmetu ‘Napad na ustavni poredak’.

Predsjednica i premijer Republike Srpske, kao i drugi političari tog entiteta osumnjičeni su za napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, izjavio je nakon saslušanja u Tužiteljstvu BiH lider Socijalističke partije Srpske Goran Selak 20. prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close