Krenuti istim putem

Bunoza se zauzeo za odlazak stranih sudaca iz Ustavnoga suda BiH

Jedan od 14 prioriteta koji Bosna i Hercegovina mora ispuniti na putu k EU je reforma Ustavnog suda BiH, provođenje odluka Ustavnog suda BiH, ali i uređenje statusa međunarodnih sudaca.
Vijesti / Flash | 05. 01. 2024. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza zauzeo se za odlazak stranih sudaca iz Ustavnoga suda BiH objašnjavajući kako je to uvjet da bi zemlja postala članica Europske unije, te da su zemlju ranije napustili i stranci koji su bili angažirani u policiji, pravosuđu, Središnjoj banci.

''Sudjelovanje međunarodnih predstavnika privremenog je karaktera i sve te institucije sada rade isključivo s domaćim kadrovima. Jasno je i da i Ustavni sud BiH treba krenuti istim putem'', rekao je Bunoza (HDZ BiH) u intervjuu za portal Dnevnik iz Mostara.

Jedan od 14 prioriteta koji Bosna i Hercegovina mora ispuniti na putu k EU je reforma Ustavnog suda BiH, provođenje odluka Ustavnog suda BiH, ali i uređenje statusa međunarodnih sudaca. Oko toga posve različita stajališta imaju vodeće stranke. Hrvatske stranke traže da strani suci napuste Ustavni sud kada se s EU otvore pregovori o članstvu, te da se donese poseban Zakon koji bi definirao ulogu suda i način njegova popunjavanja.

Srpske pak stranke traže da što prije odu, te posve negiraju odluke ove institucije. Istodobno vladajuće probošnjačke stranke smatraju da odlazak stranih sudaca treba uslijediti tek kada BiH bude pristupala uniji.

Strani diplomati ističu kako se status stranih sudaca, koje bira predsjednik Europskog suda za ljudska prava, treba urediti izmjenom Ustava BiH budući je ta institucija definirana u tome dokumentu koji je Aneks IV. Daytonskog mirovnog sporazuma. Ministar Bunoza je naveo kako su strani stručnjaci ranije napustili Središnju banku, Međunarodnu policijsku superviziju u BiH, kao i Sud i Tužiteljstvo BiH, te da sada te institucije odlično funkcioniraju s domaćim kadrovima.

Po njegovim navodima u posljednjih 20 godina više od 99 posto odluka Ustavnoga suda donijeli su domaći suci. No, trenutačno su u tome sudu upražnjena tri mjesta zbog toga što vlasti u Republici Srpskoj blokiraju imenovanje dvojice srpskih sudaca, dok pak probošnjačka oporba u Federaciji BiH sprječava imenovanje jednog hrvatskoga suca.

Ministar Bunoza je osudio takvu praksu kazavši da se što prije moraju popuniti upražnjena mjesta kako bi tako važna institucija nastavila normalno svoj rad. 

Kopirati
Drag cursor here to close