Reakcija na prijedlog

Kojović: Umjesto etniciteta u osobne dokumente, neka HDZ upisuju točne podatke u svoje imovinske kartone

„Prijedlog HDZ-a da se etnička pripadnost, odnosno nepripadnost upisuje u osobne karte neće biti usvojen i tu bi sva priča o tom diskriminatornom prijedlogu trebala stati'', kazao je.
Vijesti / Politika | 07. 04. 2022. u 15:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na HDZ-ov Prijedlog zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalima reagirao je Predrag Kojović, šef Kluba Naša stranka-Nezavisni blok u Parlamentu BiH.

„Prijedlog HDZ-a da se etnička pripadnost, odnosno nepripadnost upisuje u osobne karte neće biti usvojen i tu bi sva priča o tom diskriminatornom prijedlogu trebala stati'', kazao je

U priopćenju za javnost navodi da je cilj HDZ-a tom pričom u predizborno vrijeme ''dizati tenzije i skretati pažnju javnosti s bitnih stvari, koje se direktno tiču života građana''

''Ne smijemo im dopustiti da u tome uspiju. Mi moramo imati kontra zahtjeve koji razobličavaju njihov kriminal. Umjesto etniciteta u osobne dokumente, neka oni upisuju točne podatke u svoje imovinske kartone da ljudi vide koliko su se obogatili na račun promoviranja etničke podjele društva, a koliko su svi drugi zbog takvih zalaganja osiromašili. Neka usvoje antikoruptivne zakone koje su odbili, a koji su nam otvarali vrata za kandidatski status EU. Naravno da neće i to njihovo ne borbi protiv korupcije ne smije zaglušiti zgražavanje nad njihovim prijedlozima'', kazao je.

Ističe kako znaju tko je HDZ i što želi.

''Već je mnogo puta rečeno da mir nacionalističkim politikama služi da bi političkim sredstvima ostvarili ratne ciljeve. Gledajući ovaj prijedlog zakona u tom svjetlu, etnicitet u osobnim dokumentima u miru je isto što i bijela traka u ratu'', navodi.

Napominje kako je ova inicijativa je još jedan jako važan dokaz za međunarodnu zajednicu da prestane HDZ tretirati kao legitimnog sugovornika u razgovorima o budućnosti BiH.

''Jasno je, na osnovu svih istraživanja, čak i onih koje je provodila međunarodna zajednica, da većina naših građana želi BiH vidjeti u EU, a da HDZ čini sve da u BiH uspostavi antieuropski sustav organizacije društva baziran faktički na aparthejdu. Ono što je smisao prijedloga ovoga zakona – a to je evidentirati i sortirati ljude po etničkoj pripadnosti i u skladu s tim im dodjeljivati ili onemogućavati prava – to stoji i u pozadini njihovog prijedloga Izbornog zakona. Nas u BiH ima dovoljno koji će im se usprotiviti, krajnje je vrijeme da vidimo da li takvih ima dovoljno i u međunarodnoj zajednici'', zaključio je Kojović.

Kopirati
Drag cursor here to close