Interesi

Koga zastupaju naši diplomati?

U bh. diplomaciji ima profesionalaca, ali ima i onih koji nisu dorasli tom zadatku kada je stručnost u pitanju...
Vijesti / Politika | 04. 08. 2023. u 07:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istupi bh. diplomata nisu rijetkost, no činjenica je da izazivaju višestruku štetu po sliku Bosne i Hercegovine u svijetu, a posebno u organizacijama kojima se želi pridružiti. Kakvu diplomatsku mrežu ima naša zemlja? Čije interese naši veleposlanici zastupaju - BiH ili političkih stranaka iz kojih dolaze?

U bh. diplomaciji ima profesionalaca, ali ima i onih koji nisu dorasli tom zadatku kada je stručnost u pitanju, prenosi BHRT. Iako možda i imamo potencijala, neophodno je imati jasan, dobar, kvalitetan politički dogovor u samoj državi da bi uopće diplomacija mogla biti efikasna.

Ogledalo u zemlji

''Diplomatska konzularna mreža je ogledalo onog stanja koje se događa koje se ogleda u zemlji. Naši diplomati se nalaze u vrlo teškoj situaciji da daju objektivan prikaz da štite interese zemlje da prije svega budu diplomate BiH a u isto vrijeme da sačuvaju i objektivnost i nepristrasnost’’, navodi Bisera Turković, bivša ministrica vanjskih poslova BiH.

''Imate vertikalne komunikacije po nacionalnim linijama, po stranačkim linijama, nema ono što bi trebalo da bude zajednički stav. Ja mislim da to treba da bude cilj svakome, da se postigne dogovor unutar zemlje i da na bazi tog dogovora kad se ide vani svi praktično govore istu priču a to je ono što je bio predmet dogovora’’, ističe Igor Crnadak, bivši ministar vanjskih poslova BiH.

Muhamed Šaćirbegović, bivši ministar vanjskih poslova i bh. veleposlanik u UN-u rekao je kako misli da je najvažnije da BiH ima jasan politički/strateški cilj. Tužno je, ističe Šaćirbegović što su se mnogi navikli da tretiraju BiH kao temu za diplomatsku diskusiju, a manje kao vrijednog partnera. Profesor Pavle Mijović pojašnjava da bi se način odabira diplomata mogao poboljšati.

''Ja mislim da u nekim idealnim uvjetima bh diplomacija kada bi se način kadroviranja promijenio kada bi se doio neki zakon o vanjskoj politici i vanjskim polsovima mislim da i u ovim datim postavkama mogao bi se infiltrirati i izabrati jedan kadar koji ostaje na neki način vjeran svojim političkim i identitetskim shvaćanjima’’, objašnjava Pavle Mijović, profesor Filozofskog fakulteta UNSA.

Nemamo koristi

U kojoj mjeri naši diplomati zastupaju interes BiH, a u kojoj stranaka koje su ih delegirale, novinar Sead Numanović kaže da u suštini nikakve koristi nemamo od toga ni mi, ali ni oni koji se prse svojim stranačkim iskaznicama umjesto diplomatskim kvalitetima. Kaže, od istupa diplomata koji nisu rijetkost, samo je višestruka šteta.

''Višestruka je šteta, ona je nemjerljiva kada je BIH u pitanju naravno, mi imamo već dugu povijest primjera alla Vranješ nije jedini nije ustaljeni primjer, mi svako malo imamo neki skandal takve vrste. Ono što je drugi problem je što takvi pod navodnicima veleposlanici nemaju nikakve budućnosti, oni su jednostavno službenici samo jedne stranke, i oni su kao takvi vrlo kratkog roka trajanja. Neprofesionalizam se nikada ne isplati’’, govori novinar Sead Numanović.

Istupi bh. diplomata, ne ruše samo njihov kredibilitet, već i države. Posao diplomate je da predstavlja svoju državu u svijetu, zastupa njene interese i gradi bolje odnose sa zemljom domaćinom. A, cilj svake zemlje trebao bi biti da je njene diplomate predstavljaju samo u najljepšem svjetlu, te bilo kakvo odstupanje od diplomatskog kodeksa ne bi smjelo doći u obzir, zaključuju sugovornici.

 

Kopirati
Drag cursor here to close