Predsjednik NiP-a

Konaković: Ako budem šef diplomacije prioritet će mi biti smirivanje tenzija u regiji

Konaković smatra da su BiH i njeni građani žrtve nekih političara populista koji su zapaljivom retorikom prikupljali jeftine političke poene, a da je ovu zemlju godišnje napuštao jedan veliki grad ljudi.
Vijesti / Politika | 24. 01. 2023. u 07:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kandidat za ministra inostranih poslova u Vijeću ministara Elmedin Konaković izjavio je da će mu, ako bude izabran na ovu funkciju, prioritet iz oblasti vanjske politike biti smirivanje tenzija u regiji, te popravljanje odnosa sa susjedima i generalno zemljama zapadnog Balkana.

Konaković je istaknuo da ova regija ima nekoliko puteva kojima može napredovati brže nego što to pojedinačno zemlje mogu, ako se sinkroniziraju ekonomske ideje i priča o pristupanju EU kao konačnom cilju.

Vratiti prijatelje BiH u svijetu

On je naveo da će nastojati da BiH vrati prijatelje u svijetu koje je izgubila, te da ona postane mjesto spajanja, a ne sukoba.

Konaković je istaknuo da je BiH zemlji spajanja, ali i zemlja u kojoj su sve prednosti i prilike pretvorene u krize, javlja BHRT.

"Uspjeli smo izgubiti skoro sve prijatelje koje smo imali devedesetih godina i 2000-ih. Bijući tuđe bitke zemalja kojima smo nevažni ugrozili smo diplomaciju i budućnost BiH i kvalitet života građana BiH", ocijenio je Konaković.

On je poručio da će BiH svoju diplomaciju kreirati tako da je najvažnije što o tome misle građani u svakom njenom dijelu.

"Jako su važni prioriteti euroatlantske integracije definirane strategijom vanjskih politika koja je važeća, usvojena 2018. i traje do 2023. i neupitno je da je to i Bruxelles i Washington i da će ova europska priča ići mnogo lakše nego NATO zato što se politika i političari iz Republike Srpske trenutno manje zanimaju za tu vrstu procesa, ali mi imamo pravo da kažemo da ne odustajemo od tog procesa", rekao je Konaković novinarima u Sarajevu.

Konaković smatra da su BiH i njeni građani žrtve nekih političara populista koji su zapaljivom retorikom prikupljali jeftine političke poene, a da je ovu zemlju godišnje napuštao jedan veliki grad ljudi, prema podacima iz 2021. godine BiH je napustilo 170.000 ljudi.

Problem demografije

On je naveo da i BiH i susjedne zemlje imaju problem demografije i da će se vrlo teško pokretati ekonomski procesi jer se ostaje bez najproduktivnijeg dijela stanovništva.

"Ukoliko budem izabran, prvo ću posjetiti Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, uz prioritet Washingtona, Bruxellesa, Pariza, Berlina, velikih donositelja odluka u kojima BiH mora vratiti svoju vidljivost", napomenuo je Konaković.

On je naveo da je BiH, zbog pogrešne politike kada je riječ o diplomaciji, postala zemlja koja nema nikakav iskorak nigdje.

"Mislim da smo hrabri da kreiramo novi politički narativ kompromisa, a ne konflikta i da će to pokrenuti neke stvari sa mrtve točke", rekao je Konaković.

Konaković je istaknuo da vjeruje da će novo Vijeće ministara biti potvrđeno.

Govoreći o situaciji u Ministarstvu vanjskih poslova, on je naveo da je čuo da ima mnogo problema u smislu njegovog funkcioniranja, međuljudskih odnosa, podjele i realizacije zadataka.

"To će biti jedan od prvih poslova kojim se moram baviti, menadžeriranjem ljudskih resursa kao preduvjetom za bilo kakvo normalno funkcioniranje", rekao je Konaković i dodao da se nikada neće baviti političkim revanšizmom, te da ljudi koji budu dobro radili svoj posao neće imati problema.

Kopirati
Drag cursor here to close