Prokišnjavanje otkrilo probleme

Knjižene državne imovine - Što je u RS-u problem u Sarajevu je 'normalno'

Prokišnjavanje Parlamenta FBiH je otkrilo jedan veliki problem, smatra Damir Džeba
Vijesti / Politika | 30. 11. 2023. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Damir Džeba izaslanik u Klubu Hrvata u Domu naroda Federacije BiH u programu N1 televizije govorio je o prokušnjavanju zgrade Pralemnta Federacije, koji je kako kaže otkrio jedan veliki problem, pitanje državne imovine.

Inače, kada je u javnosti izašla priča o prokišnjavanju saznalo se da se Grad Sarajevo uknjižio na zgradu Parlamenta Federacije.

Neozbiljnost institucija

''Prokišnjavanje zgrade govori o neozbiljnosti institucija koje se dovedu u takvu situaciju. U travnju mjesecu ove godine ili nekad u ožujku bio je istaknut isti problem što se tiče tehničkih uvjeta rada u Parlamentu Federacije. Sada ako pogledate katastar vidjet ćete da se Sarajevo uknjižilo na zgradu Parlamenta Federacije BiH i tu radovi nisu dozvoljeni, nekakva prostorija je trebala biti obnovljena i odmah je intervenirao grad s inspekcijom. Govorimo o najvišim institucijama BiH, koji nema prostoriju u svom vlasništvu; kako se mogao uknjižiti Grad Sarajevo'', upitao je Džeba.

Kaže da to prokišnjavanje nije bilo strašno, ali otkrilo je jedan veliki prvorazredni politički problem u BiH.

Džeba je rekao da svi sada ispadaju licemjerni jer se puno puta govorilo o toj temi, ali samo unutar RS.

''Uvijek se govori o problemu u RS i knjiženju državne imovine, a u glavnom gradu BiH imamo problem gdje se Grad Sarajevo uknjižio na zgradu Parlamenta FBiH. Možete zamisliti kakav je odnos prema najvišim institucijama BiH. Isti problem s prostorijama imaju predsjednik ili predsjednica Federacije, odnosno vodstvo Federacije gdje ih sad Željko Komšić želi izbaciti iz zgrade Predsjedništva. Kakve su to poruke prema državi i najvšim institucijama'', upitao je Džeba.

(ne)licemjerstvo

No novinar je upitao Džebe, kakve su to vlasti koje sebi nisu uspjele osigurati prostore za rad sve ove godine, rekavši da je onda i HDZ licemjeran jer je bio u vlasti sve ove godine.

''Kako sam licemjeran. Jel u Gradu Sarajevu HDZ dio vlasti'', upitao je Džeba

Lidija Bradara izjavila za medije da bi se trebale napraviti zgrade institucija vlasti, a novinar ju je upitao tko je odgovoran; "Zašto i dan danas institucije nemaju adekvatne prostorije?".

''U ovom konkretnom slučaju HDZ se nije mogao uknjižiti nešto što nije vlasništvo HDZ-a. U ovom slučaju Sarajevo je uknjižilo nešto što je trebalo biti vlasništvo Federacije. Ali nama trebaju partneri za takvo rješavanje i mislim da ćemo s novim partnerima riješiti to jer postoji nova energija'', rekao je Džeba, dodajući da HDZ vodi politiku kontinuiteta i vjerodostojnosti.

Predsjedavajući Tomislav Martinović uputio je pismo visokom predstavniku oko knjiženja imovine, a novinar je upitao treba li se visoki predstavnik baviti time.

''Gospodin predsjedatelj Martinović je osobno pisao visokom predstavniku jer je svojevrsna blokada na ovakav način rada, a zakon o državnoj imovini je nametnuo visoki predstavnik, pa je logički da se visoki predstavnik upozna da je neka jedinica; u ovom slučaju Grad Sarajevo se uknjižio na državnu imovinu'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close