Mostarski vijećnici o Herceg-Bosni

Klub vijećnika HDZ BiH odgovorio Klubu vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću

Iz Kluba vijećnika Hrvata kazali su da je za ''Hrvate u BiH Hrvatska zajednica Herceg-Bosna je od samoga postanka predstavljala općeprihvaćeni nacionalni ideal, i to nam nitko ne može osporiti bilo kakvim polu-dopisima ili jednostranim žalopojkama''.
Vijesti / Politika | 18. 11. 2021. u 18:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon danas u priopćenju za javnost vijećnici iz Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara naveli da je za njih Herceg-Bosna u povijesti ostala ''izvor nedaća, planskog protjerivanja, zatvaranja u logore, najstrašnijeg ubijanja i stradanja našeg naroda i kao takva vojna i politička ideja je presuđena u Haagu za Udruženi zločinački poduhvat'', oglasili su se i iz Kluba vijećnika Hrvata u Gradskom vijeću.

Iz Kluba vijećnika Hrvata kazali su da je za ''Hrvate u BiH Hrvatska zajednica Herceg-Bosna je od samoga postanka predstavljala općeprihvaćeni nacionalni ideal, i to nam nitko ne može osporiti bilo kakvim polu-dopisima ili jednostranim žalopojkama''.

''HZHB je ozbiljan politički ideal maloga naroda koji je samo na osnovu svoje hrabrosti i odlučnosti, u kritičnim povijesnim vremenima, uspio se samoorganizirati i obraniti, te u konačnici ostati svoj na svome. Teško će to pasti na želudac onima koji su patriotizam kao pojam otkrili tek u posljednje vrijeme, ali je nesporna činjenica da bi Hrvatska zajednica Herceg-Bosna u današnje vrijeme trebala da bude slavljena i hvaljena kao državotvorni ideal u Bosni i Hercegovini, jer je upravo HZHB spasila BiH od sigurnog nestajanja početkom ‘90-tih 20. stoljeća, te su se upravo preko njenog teritorija spasile stotine tisuća civila iz cijele BiH, preko dobro poznatih puteva spasa'', naveli su.

Navode kako svi znamo da je besmisleno raspredati o ratu sa stranom ''koja još uvijek živi u njemu i uporno se poziva na njega svaki put kad treba učiniti samo pola koraka prema naprijed''. Te su s toga citirali osnivača Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, iz tog 18. studenog 1991., prije 30 godina: “Mi jednostavno ne tražimo nikakvu etničku podjelu Bosne i Hercegovine. Mi hoćemo Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu u postojećim granicama, ali unutar nje hrvatski narod koji mora imati pravo na sebe u kulturnom, gospodarskom, političkom i svakom drugom smislu, odnosno da bude narod sa svim elementima suverenosti koju svaki narod ima.”

''Upravo od toga ne odstupamo ni danas. Svim slobodnim ljudima, sretan dan slobode i suverenosti'', poručili su iz Klub vijećnika HDZ BiH u Gradskom vijeću Grada Mostara.

Podsjetimo, Klub vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara objavio je priopćenje u kojem se iskazuje nezadovoljstvo što se na službenim stranicama Grada promoviraju događaji vezani za obilježavanje Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

''Ne ulazeći u subjektivne odluke Gradonačelnika i njegovih suradnika da obilježavaju ono što žele, tražimo da se događaji oko kojih ne postoji opća suglasnost ne promoviraju na službenim stranicama Grada Mostara, koje su informativna platforma svih naroda i građana Mostara'', naveli su.

Iako je sporna objava povučena s službene stranice podsjećaju da je ''Grad Mostar grad svih njegovih naroda i građana, koji polažu pravo da gradska vlast i službene stranice promoviraju one događaje, koji su od zajedničkog interesa za sve i da svi zajedno prihvatimo specifičnosti Mostara i djelujemo u skladu s njima''.

Kopirati
Drag cursor here to close