Mile ima da kaže...

Dodik postavio uvjet za povratak u državne institucije

''Republika Srpska će predložiti zakon u kome će se tražiti da se kazni svatko onaj tko određeni kolektivitet, dakle BiH, RS, FBiH, Brčko Distrikt ili županije, institucionalni subjekt, nazove genocidnim ili bilo kojim drugim imenom''
Vijesti / Politika | 26. 01. 2022. u 17:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik danas je postavio uvjet za vraćanje predstavnika iz Republike Srpske u državne institucije. On je zatražio da se uvede kazna za one koji koriste termin "genocidan", piše N1.

Dodik je kazao da on i njegova stranka pokušavaju ''da riješe neke stvari'' i da im je namjera je da razgovaraju ''sa svim akterima u BiH.''

''Idemo ka tome da se održi Narodna skupština, to će biti 1. veljače, na njoj će se razgovarati o aktualnoj situaciji. Mi smo naše domaćine ovdje, uvjetno rečeno obavijestili o tome. Pozvali smo Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića da se obrate NSRS sa svojim stavovima i viđenjima kako da se razvija politički proces u BiH. Na tom sastanku će biti predstavnici svih parlamentarnih političkih stranaka i njihovi predsjednici, mislili smo da treba da obavimo tu debatu. To je jedinstvena prilika i to treba prepoznati na taj način da se upravo taj dijalog vodi. Nažalost, Izetbegović je to već odbio kao što sve odbija, on je zarobljen i zakovan u svojim razmišljanjima, ja sam spreman na bilo kom mjestu da razgovaram s bilo kim'', poručio je lider SNSD-a.

Najavio je da će bh. entitet RS predložiti zakon po kojem bi bilo kažnjivo upotebljavati izraz ''genocidan''.

''Republika Srpska će predložiti zakon u kome će se tražiti da se kazni svatko onaj tko određeni kolektivitet, dakle BiH, RS, FBiH, Brčko Distrikt ili županije, institucionalni subjekt, nazove genocidnim ili bilo kojim drugim imenom, da se zapriječi kazna zatvorom, kao i ako se određena grupa bilo koja, pa i nacionalna, kao što su Srbi, Bošnjaci, Hrvati, nazovi genocidnim da se zapriječi kazna zatvorom do pet godina i ako taj zakon prihvate naši partneri u Parlamentarnoj skupštini, mi smo spremni da sudjelujemo u radu. I dalje smatramo da je neprihvatljivo da se nametne zakon, ali oko toga očito ne možemo voditi dijalog. Dakle mi predlažemo jedan novi zakon koji će donekle razriješiti ovu situaciju, a i dalje ostaje problem nametanja i kvalifikacija koje su tamo dane'',  istaknuo je Milorad Dodik - prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close