Izborni proces

Kao primjer komprimitiranosti Forto naveo izbore u Mostaru

Forto smatra da je uvođenje tehničkih unaprjeđenja u izborni proces nešto što je davno trebalo biti usvojeno.
Vijesti / Politika | 21. 12. 2023. u 12:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Naše stranke (NS) Edin Forto ocijenio je u četvrtak da je izborni proces u Bosni i Hercegovini kompromitiran te da zajedno sa koalicijskim partnerima snažno podržavaju usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH kojim bi se osigurao transparentan i pošten izborni proces.

"Svatko tko to neće da prizna, nema dobru namjeru, jer svi znaju šta se dešava na terenu i na koji način se broje glasovi", istaknuo je Forto.

Kao primjer kompromitiranosti, Forto je naveo lokalne izbore u Mostaru, gdje su utvrđena odstupanja od 70 posto u odnosu na prvobitne objave rezultata, što ne može biti slučajno.

Forto smatra da je uvođenje tehničkih unaprjeđenja u izborni proces nešto što je davno trebalo biti usvojeno.

Međutim, Forto je naglasio da se u entitetu Republika Srpska, upozorenje visokog predstavnika da se izmjene Izbornog zakona moraju usvojiti do kraja godine, komentiraju u smislu da li on treba raditi tu vrstu intervencije.

"Ukoliko se politika ne može dogovoriti, mi ćemo pozdravili intervencije visokog predstavnika", zaključio je Forto.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je parlamentarne strukture u BiH da u narednom tjednu usvoje tehničke izmjene izbornog zakonodavstva zemlje zbog poboljšanja integriteta izbornog procesa. U protivnom će ih, poručio je, nametnuti koristeći svoje ovlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close