Formiranje vlasti

Kako je zakazao sat u BiH

"U četvrtak će biti obavljeni razgovori u Parlamentarnoj skupštini BiH. Već je dogovoren kolegij Doma naroda i zajednički kolegij oba doma, a nositelji aktivnosti su SNSD, SDA i HDZ…''
Vijesti / Politika | 11. 11. 2022. u 07:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Puno je dokaza da se u Bosni i Hercegovini vrijeme vrti u krug pa da onda, nakon jednog kruga, stoji na mjestu.

Puno stvari se ne mijenja pa ni one koje se nazivaju promjenama. Dokaz tomu je i izvještaj od 11. studenog 2019. godine o formiranju vlasti. Sve se naime, trebalo dogovoriti jednog četvrtka u 14 sati i 15 minuta.

"U četvrtak će biti obavljeni razgovori u Parlamentarnoj skupštini BiH. Već je dogovoren kolegij Doma naroda i zajednički kolegij oba doma, a nositelji aktivnosti su SNSD, SDA i HDZ. Prije toga ćemo imati razgovore sa SDA kako bismo otvorili priču oko Izbornog zakona, a vjerujem da bi u četvrtak oko 14 i 15 sati mogli imati drugačiji pogled u odnosu na onaj pesimistični, vezano za što skoriju uspostavu Vijeća ministara BiH, time i Parlamentarne skupštine, a onda i niži nivoi vlasti", rekao je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović tijekom boravka u Tuzli.

Čović je novinarima rekao kako se ''HDZ svojim dosadašnjim dokumentima opredijelio u tome da ide ka procesu koji tretira NATO, svjesni da jedan dio ne želi razmišljati o NATO savezu''.

"Ali, kada je u pitanju partnerstvo za mir dosad smo imali jedinstven stav. Članovi smo svih mirovnih misija širom svijeta uime BiH. Uvjeren sam u to da ako imamo malo više volje to tehničko pitanje možemo staviti ad acta i jednostavno ga riješiti implementirajući vlast. To ne smije biti nikakva prepreka da bismo normalno funkcionirali i svoj europski put, socijalne i ekonomske dimenzije koje trebamo mijenjati mijenjali. Put ka NATO-u će biti jednako dug i neće ovisiti samo o nama. Na nama je da iskažemo volju, a neko drugi donosi odluku o tome hoćemo li postati dio NATO pakta, ili ne", naglasio je lider HDZ-a točno prije tri godine.

No, niže razine vlasti su u pregovorima godinu dana nakon održanih izbora 2018. zapele pa smo još četiri godine gledali iste likove koji su u tehničkom mandatu donosili važne odluke dok se stranke nisu trudile uopće uspostavljati novu vlast.

Tako smo imali Vladu Federacije BiH i Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona u kojima nisu implementirani izborni rezultati općih izbora 2018.

Ove godine opet slušamo kako će se sve završiti u roku, kako je cilj NATO i kako će se mijenjati izborni zakon. Pitanje je samo, u koliko sati.

Kopirati
Drag cursor here to close