Tko slavi?

Kako je HDZ izgubio Drvar?

Iz Vučićeva ureda najavljeno je kako on dolazi u Drvar da bi tamo sudjelovao u manifestacijama posvećenim "obilježavanju stradanja Srba u 20. stoljeću"
Vijesti / Politika | 13. 09. 2019. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradić Drvar u petak je trebao biti mjesto obilježavanja obljetnice uspješnih akcija Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojima su u rujnu 1995. godine od srpske okupacije oslobođeni veliki dijelovi teritorija Bosne i Hercegovine i stvoreni uvjeti za mirovnu konferenciju u Daytonu kojom je okočan troipolgodišnii rat u toj zemlji, no umjesto hrvatskih dužnosnika i predstavnika braniteljskih udruga tamo stiže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iz Vučićeva ureda najavljeno je kako on dolazi u Drvar da bi tamo sudjelovao u manifestacijama posvećenim "obilježavanju stradanja Srba u 20. stoljeću" a u tome će mu se pridružiti i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Njih dvojica trebali bi sudjelovati na akademiji koju su tim povodom priredile lokalne vlasti i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Drvar

Drvar je općina u sastavu Livanjske županije u Federaciji BiH i tamo prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine živi oko 3700 stanovnika od kojih je oko 3100 Srba, a Hrvata ima petstotinjak. Općinsku vlast kontrolira Dodikov SNSD, a ta stranka sudjeluje i u vlasti na razini županije koalirajući s HDZ BiH. Upravo je županijski odbor HDZ BiH u srpnju ove godine donio odluku da se 13. rujna ove godine posebice obilježi kao dan oslobođenja regije odnosno Drvara i drugih dijelova sjeverozapadne Bosne.

Ta područja oslobođena su u operaciji Maestral vođenoj od 8. do 17. rujna 1995. godine u kojoj su zajednički djelovali HV, HVO i Armija BiH. Tada je oslobođeno oko dvije i pol tisuće četvornih kilometara teritorija kojega su do tada držale postrojbe bosanskih Srba koje su pružile ogorčeni otpor pa je samo u borbama kod Bosanskog Grahova poginulo najmanje dvadeset pripadnika 4. gardijske brigade i 141. brigade HV. Procjena je kako su u ovim operacijama poginula ukupno 74 pripadnika HV i HVO-a a više od 200 ih je ranjeno.

Sam Drvar je upravo 13. rujna oslobodila 7. gardijska brigada HV i stoga su u županijskom HDZ-u i predložili obilježavanje ovog datuma. No odmah nakon toga pobunili su se u općinskim tijelima Drvara, a potporu im je dao Dodik koji je ustvrdio kako je HV u sjeverozapadnoj Bosni provela ratni zločin etničkog čišćenja te je najavio kako je i osobno spreman otići u Drvar i fizički spriječiti obilježavanje datuma kojega lokalni Srbi tretiraju kao početak okupacije. "U proteklom je ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i oni su udruženim snagama pokušali istjerati Srbe s vjekovnih ognjišta", izjavio je Dodik.

Ništa od proslave

Predsjednik Federacije BiH i visoki dužnosnik HDZ BiH Marinko Čavara nakon toga je izjavio kako neće biti potrebe da Dodik osobno dolazi u Drvar jer proslave neće biti. Dodao je kako "nema pojma" da je netko uopće planirao obilježavanje 13. rujna kao dana oslobađanja Drvara istaknuvši kako toga neće biti jer HDZ o tome nije donio nikakvu odluku. ''Nemam pojma tko je to najavio. To su spinovi koji se pokušavaju ubacivati i zamagliti postojeća situacija", kazao je potkraj kolovoza Čavara za televiziju N1.

No na službenim internetskim stranicama HDZ BiH 9. srpnja objavljeno je priopćenje u kojemu jasno stoji kako je na 10. izbornoj skupštini odbora HDZ BiH Herceg-bosanske županije između ostalog, usvojena inicijativa člana tog odbora Ile Kreze za obilježavanje 24. obljetnice oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara. Dodali su kako se županijski odbor zadužuje za provedbu takve inicijative "kojom bi se naglasilo hrvatsko zajedništvo i zajednički se prisjetili svih poginulih branitelja koji su položili svoje živote za oslobođenje navedenih općina u Herceg-bosanskoj županiji u vojnim akcijama 'Ljeto 95' i 'Maestral'".

Čavara je pak ustvrdio kako je ovdje riječ o ''isprovociranom sukobu'' interesnih skupina koje nastoje napraviti problem, a za sve je prozvao "probosanske medije".

Neki od prozvanih u petak su nakon najave dolaska predsjednika Srbije u Drvar umjesto hrvatskih dužnosnika i pripadnika braniteljskih udruga konstatirali kako je u svemu presudio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović koji nastoji pod svaku cijenu očuvati dobre odnose s Dodikom i Vučićem.

"Sigurno je da će večeras iz Drvara biti odaslane poruke koje Hrvatima na području županije i lokalnog HDZ-a neće goditi ušima. No predsjednik HDZ-a ujedno i Hrvatskog narodnog sabora pobrinuo se da ne bude pobune", ironično poručuje portal Klix uz zaključak kako je u ovom slučaju pobjedu ipak odnio Čovićev strateški partner Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close