Problem zbog Hurtića

Kada će biti izabrani novi ministri u Vladi Republike Srpske?

Odlaskom Hurtića došlo je i do varnica u Pokretu za državu, za koju već u pojedinim strankama koje ga čine govore kako ova koalicija nema budućnost.
Vijesti / Politika | 18. 01. 2023. u 07:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova Vlada Republike Srpske nakon što je nedavno formirana ostala je bez tri ministra. Posljednji od njih trojice je Sevlid Hurtić iz Pokreta za državu, sada kandidat za ministra u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Ovih dana, kako navode u Pokretu, očekuju razgovore sa premijerom Republike Srpske o sudjelovanje u vladi. Istodobno, čeka se i službeni prijedlog SNSD-a za ministra rada, dok je Socijalistička partija predložila Selmu Čabrić za ministra obitelji, omladine i sporta.

Sevlid na višoj razini

Nakon što je Sevlid Hurtić postao kandidat za ministarsku poziciju u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Pokret za državu ostao je bez ministarske pozicije trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, koja je ranije bila uvjet Pokreta za podršku novoj vladi.

Odlaskom Hurtića došlo je i do varnica u Pokretu za državu, za koju već u pojedinim strankama koje ga čine govore kako ova koalicija nema budućnost.

"Sada slijede razgovori, ja sam to i rekao sa premijerom Viškovićem o kompenzaciji tog mandata. Uslov za podršku Vladi Republike Srpske bila je ministarska pozicija u Vladi Republike Srpske, da vidimo sad da li ćemo dobiti to ministarstvo, jer smo imenovanjem Hurtića u Vijeće ministara ostali bez te pozicije. Ili da se vidi kako ćemo na neki drugi način biti sudionici u Vladi Republike Srpske", kaže Mirsad Duratović iz Pokreta za državu.

Što se tiče ministra iz Pokreta za državu, premijer Republike Srpske Radovan Višković je u razgovoru za BHT1 izjavio kako je Hurtić još ministar, te da će tek ukoliko bude imenovan u Vijeće ministara onda doći na red pitanje popunjavanja ovog mjesta.

Prvo imenovanje, pa ostavka

"On prvo mora biti izabran u Vijeće ministara, ako bude izabran onda mora prije toga podnijeti ostavku na mjesto ministra u Vladi Republike Srpske, tek ćemo se onda baviti izborom novog ministra", navodi.

Višković, međutim, nije komentirao da li će sljedećih dana obaviti razgovore sa predstavnicima Pokreta za državu. Što se tiče pozicije ministra rada, prijedorski ogranak SNSD-a navodno je predložio Danijela Egića, dok je Socijalistička partija za ministra obitelji, omladine i sporta predložila Selmu Čabrić iz Doboja.

"Socijalistička partija, odnosno predsjedništvo stranke je dostavilo predsjedniku Vlade svoj prijedlog za ministra obitelji, omladine i sporta i očekujemo da to u skladu sa koalicijskim dogovorom bude završeno vjerojatno na ovoj sljedećoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske", kaže Srđan Todorović iz Gradskog odbora Socijalističke partije Doboj

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske bit će održana u prvoj polovici veljače, kada će biti potvrđena imena novih ministara. Trenutno ova dva ministarstva odlukom premijera imaju vršitelje dužnosti, a to su ministri unutarnjih poslova i europskih integracija.

Kopirati
Drag cursor here to close