Čeka se dogovor

Kada će biti formirana nova vlada Srednjobosanskog kantona?

Osim sa HDZ-om, kako ističu iz SDA, uspostavljeni su kontakti i sa ostalim parlamentarnim strankama u kantonu.
Vijesti / Politika | 24. 04. 2023. u 07:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srednjobosanski kanton ni pola godine nakon izbora nema formiranu kantonalnu vladu. SDA i HDZ sami, s ukupno 20 zastupnika, imaju neophodnu dvotrećinsku većinu za formiranje vlade, ali je završni proces implementacije izbornih rezultata stavljen na čekanje.

U SDA, koja ima 11 zastupnika, naglašavaju da i dalje prate razvoj situacije na nivou Federacije BiH i da zbog toga ne žure s formiranjem vlasti u ovom kantonu gdje je bez ove stranke i teoretski nemoguće formirati vladu.

Osim sa HDZ-om, kako ističu iz SDA, uspostavljeni su kontakti i sa ostalim parlamentarnim strankama u kantonu.

Široka koalicija

Asim Mekić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA SBK, kaže: "Bez HDZ-a se teoretski može, ali praktično nema potrebe, ne treba i ne može, al bez SDA ni teoretski ne može. E, sad je pitanje hoćemo li sami napraviti vlast ili sa koalicijskim partnerima. U zadnje vrijeme osobno su mi se obratili ljudi iz Osmorke...Tu su NiP i SDP, koji isto tako žele učešće u Vladi SBK".

U Kantonalnom odboru HDZ-a smatraju da bi, bez obzira na događanja na višim nivoima vlasti, SDA i HDZ trebali činiti vlast u ovom kantonu gdje još aktualnu vladu čine upravo kadrovi ove dvije stranke.

Kako ističu, očekuju skoro formiranje Vlade Federacije BiH, a nakon toga i završnu rundu pregovora sa SDA.

Bojan Domić, iz Kantonalnog odbora HDZ-a SBK, navodi: "Da vas podsjetim, mi smo formirali zakonodavnu vlast koja funkcionira, vlada u nekom tehničkom sazivu radi bez nekih večih problema sjednice se održavaju, nema tog nekog zastoja. Ono što mi čekamo, na zahtjev naših partnera iz SDA, da prićekamo rasplet u Federaciji BiH, odnosno formiranje nove Vlade Federacije BiH. To će se vrlo brzo dogoditi tako da ćemo nastaviti te razgovore".

Partneri u svim dosadašnjim vladama SBK

Poznavaoci političkih kretanja u ovom dijelu Bosne i Hercegovine podsjećaju da su SDA i HDZ u SBK partneri u svim dosadašnjim vladama, kao i u narednoj kantonalnoj vladi.

Novinarka Velida Kulenović ocjenjuje da su građani dva specifična kantona, odnosno njihova izborna volja, taoci dešavanja na nivou Federacije BiH.

"Čini se da se ova situacija stvara kako bi se napravile bolje pregovaračke pozicije na višim nivoima, konkretno na nivou Federacije BiH. Čak ovi primjeri SBK i HNK su primjeri da se zbog iščekivanja formiranja Federalne vlade praktično čeka implementacija Općih izbora koji su održani, kako znamo, prije šest mjeseci", navodi.

Iako politički akteri tvrde suprotno, evidentni su problemi u funkcioniranju još aktualne izvršne vlasti u SBK.

Konkretni primjeri su nedavno nezadovoljstvo prosvjetnih radnika radi nepotpisivanja kolektivnog ugovora, ali i sve glasniji pozivi poljoprivrednika iz ovog kantona da na čelo Ministarstva poljoprivrede dođe osoba koja će svakodnevno raditi na rješavanju nagomilanih problema u ovoj oblasti, jer je još aktualni ministar istovremeno i član rukovodstva Skupštine SBK.

Kopirati
Drag cursor here to close