"Gašenje vatre benzinom"

Komšić: Dodik i Čović žele da odustanemo od BiH

Nažalost, oportunizam međunarodne zajednice po pitanju Dodikove, ali i Čovićeve politike, u ovom slučaju, jeste gašenje vatre benzinom", naveo je Komšić.
Vijesti / Politika | 22. 04. 2023. u 21:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I danas su nastavljena prepucavanja političara u našoj zemlji u vezi s izjavama o državnoj imovini.

I za stranke iz Republike Srpske i za one sa sjedištem u Sarajevu, državna imovina je "crvena linija" ispod koje se Lideri stranaka iz Republike Srpske, nakon što je tijekom vikenda razmotre na stranačkim organima, u ponedjeljak bi trebali potpisati zajedničku izjavu koja ima 21 zaključak, od kojih je za mnoge najsporniji onaj posljednji dvadeset prvi, piše BHRT

Umjetna kriza?

"Ako se nastavi antidaytonsko djelovanje Ustavnog suda BiH i političkih predstavnika iz Federacije BiH prema Republici Srpskoj, Republika Srpska će ponuditi Federaciji BiH potpisivanje sporazuma o mirnom razdruživanju".

Za lidere opozicijskih PDP-a i Liste "Za pravdu i red" Branislava Borenovića i Nebojšu Vukanovića, koji nisu prisustvovali jučerašnjem sastanku kod Dodika, pitanje imovine je riješeno Daytonskim sporazumom i ona je u nadležnosti entiteta. Smatraju da je u pitanju umjetna kriza, koju je kreirao Milorad Dodik s partnerima iz Federacije. I prošlim i sadašnjim.

"Prvo su sjeli napravili vlast, podijelili funkcije, podigli Budžet Savjetu ministara za 200 milijuna, a sad kad su sve rasporedili i treba da jedu onda 'ajmo se mi tko tobože posvađati da ne podnosimo narodu račune", kazao je predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

"Da naglasimo po tko zna koji put ono što je nesporno. Da je za nas imovina pitanje Republike Srpske, njenih općina i gradova i da je to neupitno. Jedino mjesto za utvrđivanje stavova po ovom pitanju je Narodna skupština Republike Srpske", naglasio je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Brojne reakcije

I danas brojne reakcije iz Federacije BiH na zajedničku izjavu iz Republike Srpske.

"Slovo Daytona je reklo da će eventualna sporna pitanja presuđivati i o njima odlučivati, te donositi konačne i obvezujuće odluke - Ustavni sud BiH. To piše u Daytonskom mirovnom sporazum i Ustavu BiH, a ne da će Milorad Dodik biti iznad Ustavnog suda, iznad Dejtonskog sporazuma i Ustava ove zemlje", istaknuo je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

"Oni nisu problem nego smo problem mi koji ukazujemo na to, vodi nas upravo tamo gdje i Dodik, ali i Čović hoće da dođemo - da sami odustanemo od Bosne i Hercegovine! Nažalost, oportunizam međunarodne zajednice po pitanju Dodikove, ali i Čovićeve politike, u ovom slučaju, jeste gašenje vatre benzinom", naveo je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Ono što ja mislim iskreno, da je i sama izjava i reakcija koja je potpuno neprimjerena, da je epilog toga svega dodatno dijeljenje, dodatno usložnjavanje odnosa, a nikako nije rješenje za europsku perspektivu BiH", poručio je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Krajem idućeg tjedna trebala bi biti sazvana posebna sjednica Narodne skupštine na kojoj će da raspravljaju i donesu odluke o daljem djelovanju organa Republike Srpske i njenih predstavnika u institucijama BiH. Na ovoj sjednici, kako je najavljeno, suci iz Republike Srpske bit će pozvani da se povuku iz Ustavnog suda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close