Puter

Još jedan general Armije BiH odselio u Tursku?

Mustafić tvrdi da mu je susjed odbjegli presuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin koji je od odsluženja zatvorske kazne pobjegao u Tursku.
Vijesti / Politika | 30. 08. 2023. u 12:15 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kruže priče da se general Armije BiH Fikret Prevljak odselio u Tursku, objavio je Dnevni avaz u tekstu pod naslovom ''Gdje je nestao general Prevljak?''.

Društvenim mrežama, piše Avaz, kruže priče da je odselio u Tursku a nedavno je Ibran Mustafić, nekadašnji član SDA, rekao kako je ''Fikret Prevljak rasprodao svu svoju, tuđom krvlju stečenu imovinu i da je već i on u Izmiru''.

Vile u Izmiru

Mustafić tvrdi da mu je susjed odbjegli presuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin koji je od odsluženja zatvorske kazne pobjegao u Tursku.

Srebreničanin, koji je 90-tih bio zastupnik SDA u Skupštini nekadašnje Republike BiH i pripadnik Armije BiH, tvrdi kako se odbjegli generali Armije BiH skrivaju u vilama Bakira Izetbegovića.

''Prije nekoliko dana sjedoh sa jednim gospodinom koji je čitav rat proveo s Alijom Izetbegovićem, da bi se na kraju 1995. godine sa istim razišao uz 'teške riječi'. Kroz razgovor, od dotičnog gospodina saznadoh da Bakir Izetbegović samo u Izmiru ima 3 vile koje renta. Kako mi reče, u jednoj od tih vila živi i odbjegli general Sakib Mahmuljin. U dugom razgovoru saznadoh i da je prije izvjesnog vremena, na jednom sastanku SDA, najodanijim članovima sugerirano da oni koji 'imaju putera na glavi', pogotovo koji su upetljani u zločine, trebaju što prije napuštati BiH i hvatati se Turske. Saznadoh da je Fikret Prevljak rasprodao svu svoju, tuđom krvlju stečenu imovinu i da je već i on u Izmiru, a da mu je komšija Mahmuljin. Pozivam i ja trojicu Srebrenčana, kojim samo što SIPA nije pokucala na vrata, da što prije kidišu prema Izmiru, jer svaki ratni zločinac, ubojica i kriminalac, još uvijek ima svoju rezervnu domovinu u kojoj je zaštićen: Srbi Srbiju i Rusiju, Hrvati Hrvatsku, a Poturice Tursku'', napisao je Mustafić.

'Kvalitetan' miljenik Izetbegovićevih

Prevljak, ratni zapovjednik Armije RBiH u Hrasnici je, pisala je Slobodna Bosna, ''miljenik bračnog para Sebije i Bakira Izetbegovića''.

''Zbog njega je prije nekoliko godina izbila jedna od većih afera u Stranci demokratske akcije, kada je vrh stranke poduzeo sve da Prevljak bude izabran za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo umjesto njegovog protukandidata Semira Efendića. Usred te kampanje nastao je famozni snimak u kojem Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA, uvjerava jednog delegata da glasa za Prevljaka a za uzvrat im obećava zapošljavanje supruge u državnoj instituciji'', pisala je Slobodna Bosna.

Portal nekadašnjeg tjednika objavio je kako ''kada je Bakir Izetbegović prije nekoliko godina odgovarao na pitanje zbog čega favorizira Fikreta Prevljaka, odgovorio je da Prevljak 'nije završio Sorbonu', ali da ima druge kvalitete''.

Uz Prevljaka se veže i gaf u predizbornoj kampanji kada je na adresu poginulog pripadnika Armije BiH došlo pismo u kojem se suborac poziva da glasuje za Prevljaka za kojeg neki tvrde da je jedan od najbogatijih generala Armije BiH a bio je i savjetnik nekadašnjeg federalnog premijera Fadila Novalića.

Prije rata, može s epretražiti na Internetu, Prevljak je bio dreser pasa u policiji a potom Izetbegovićev tjelohranitelj. U ratu je postao zapovjednik jedinica u Hrasnici koje su kontrolirale prolaz kroz sarajevski tunel. S time, piše se o Prevljaku, veže njegovo bogatstvo.

Bijeg

Podsjećamo da je Sud BiH osudio nekadašnjeg zapovjednika Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. u Vozući i Zavidovićima. Nakon raspisivanja međunarodne potjernice, Sud BiH je poslao zamolnicu Turskoj za izručenje Mahmuljina.

Turskoj je pisalo i Ministarstvo pravde BiH, a nedavno je turski veleposlanik bio na službenom susretu s članom Predsjedništva BiH, Denisom Bećirovićem, na kojem nije spomenuto tursko ignoriranje zahtjeva države za izručenjem.

Kopirati
Drag cursor here to close