Prijateljski

Sastanak s turskim veleposlanikom: Mahmuljin nije otvoreno pitanje?!

No, valja podsjetiti kako Turska, za koju se tvrdi da poštuje BiH, još uvijek državi nije odgovorila na službene upite o izručenju osuđenika za ratne zločine…
Vijesti / Politika | 01. 08. 2023. u 17:01 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nema otvorenih bilateralnih pitanja između Bosne i Hercegovine i Turske, priopćeno je nakon što je član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović razgovarao s veleposlanikom Republike Turske Sadikom Babürom Girginom.

Brutalni udar

Iz Ureda člana Predsjedništva priopćeno je kako je Bećirović istaknuo ''da još uvijek traje brutalni udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i da je potrebno sankcioniranje pojedinaca iz bh. entiteta RS koji i pored brojnih upozorenja ugrožavaju sigurnost i mir u Bosni i Hercegovini''.

Kako se navodi, rekao da je Bosni i Hercegovini ''potrebna pomoć i podrška prijateljskih zemalja, prije svega onih koje su okupljene oko Upravnog odbora za provedbu mira u BiH, kako bi se osigurala stabilnost u našoj zemlji''.

U priopćenju se navodi kako je veleposlanik Girgin istaknuo da Republika Turska ''kontinuirano podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i put naše zemlje prema punopravnom članstvu u EU i NATO''.

Dobri odnosi

''Tijekom razgovora naglašeno je da postoje dobri politički odnosi i bilateralna suradnja između dvije zemlje i da nema otvorenih bilateralnih pitanja. S obzirom na to da je Turska značajan vanjskotrgovinski partner za Bosnu i Hercegovinu, konstatirano je da je pored dobrih političkih odnosa potrebno produbiti ekonomsku suradnju, posebno u sektorima infrastrukture, energetike, turizma, poljoprivrede, obrazovanja, znanosti, kulture i sporta'', navodi se iz Bećirovićeva ureda.

No, valja podsjetiti kako Turska, za koju se tvrdi da poštuje BiH, još uvijek državi nije odgovorila na službene upite o izručenju osuđenika za ratne zločine Sakiba Mahmuljina.

Naime, i Sud BiH i Ministarstvo pravde uputili su molbu Republici Turskoj da nakon raspisivanja međunarodne potjernice izruči Sakiba Mahmuljina koji je osuđen za ratne zločine. Odgovor nikada nisu dobili. Također, tursko veleposlanstvo nikad nije odgovorilo na ponovljene upite portala Bljesak.info o ovome slučaju.

Osam godina zatvora

Nekadašnji zapovjednik Trećeg korpusa Armije BiH presudom Suda BiH osuđen je na osam godina zatvora jer je sud zaključio da nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika odreda "El-Mudžahidin" na području Vozuće i Zavidovića. Mahmuljin je u Tursku navodno otišao još u listopadu prošle godine.

Ranije je iz Suda BiH potvrđeno kako ova institucija ima informaciju da se osuđeni Mahmuljin nalazi u Turskoj na liječenju, a tu informaciju dobili su od njegovog punomoćnika. S obzirom na to da Mahmuljin nije stupio na izdržavanje kazne, Sud BiH je raspisao međunarodnu potjernicu za njim pa su Interpolu dostavljene sve informacije koje je Sud BiH posjedovao.

El-Mudžahidin

Odred „El-Mudžahidin“, sastavljen od boraca iz afričkih i azijskih zemalja, u ljeto 1993. godine priključen je – potpisom haaškog osuđenika generala Armije RBiH Rasima Delića – Trećem korpusu Armije BiH. Odred je bio aktivan u srednjoj Bosni, u sukobu s Hrvatima, te zatim sa Srbima. Do kraja rata, taj odred počinio je brojne zločine.

Iako je Mahmuljin tvrdio da nije znao za zločine mudžahedina sud je pak kazao kako je ''imao razloga da zna i da je znao da se njegovi podređeni pripadnici spremaju počiniti djela nečovječnog postupanja prema zaštićenim osobama, odnosno da su krivična djela već počinili, te je propustio da poduzme nužne i razumne mjere da iste spriječi da ista počine, odnosno da ih kazni nakon što je dobio informacije da su njegovi podređeni počinili krivična djela''.

Kopirati
Drag cursor here to close